Sfânta Cuvioasă Parascheva este o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox. Este o sărbătoare cu dată fixă, astfel că, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită de către biserică și enoriași. În anul 2023, această dată pică într-o zi de sâmbătă, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Este o zi de post și tradiții, pe care credincioșii le respectă pentru a feriți de ghinion.
Citește și: Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023: Când începe pelerinajul de la Iași?
Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută si sub numele de Paraschiva, este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 14 octombrie 2023.
Rugăciunea care îți aduc sănătate și noroc în casă de Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023
„Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.
Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și
Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”, aceasta este una dintre cele mai puternice rugăciuni către Sfânta Cuvioasă Parascheva, potrivit doxologia.ro.
Când are loc pelerinajul de la Sfânta Parascheva 2023 în Iași
Moaștele Cuvioasei Parascheva se află în România, la Iași, de mai bine de 370 de ani. Acestea au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu, iar la început au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888, în urma unui incendiu, lăcașul a fost mistuit, dar nu și moaștele. Acela a fost momentul când moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde anual vin sute de mii de oameni să o viziteze și să se roage.
Citește și: Cum arată calendarul ortodox în octombrie 2023. Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
În 2023, pelerinajul va avea loc într-o zi de sâmbătă, atunci când cade data de 14 octombrie, când este data la care este prăznuită Sfânta Parascheva. Procesiunea religioasă se întinde pe parcursul mai multor zile, însă majoritatea enoriașilor preferă să stea la coadă în perioada hramului, în jurul datei de 14 octombrie.