Sfânta Parascheva este una dintre cele mai cunoscute sfinte pe care le prăznuiesc românii în fiecare an. În fiecare an, în ziua în care aceasta este prăznuită, la Iași se organizează un pelerinaj foarte mare, la care iau parte români din toate colțurile țării.

Anul acesta, pelerinajul va avea loc într-o zi de sâmbătă, atunci când cade data de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva. De cele mai multe ori procesiunea religioasă se întinde pe parcursul mai multor zile.

Toți românii care vin cu evlavie la pelerinajul de la Iași trec prin fața icoanei și a moaștelor Sfintei Parascheva, pentru a cere binecuvântare, iertarea păcatelor și milostenie, atât pentru ei, cât și pentru familie și apropiați.

Oamenii care vor să ia parte la pelerinaj trebuie să știe că, de cele mai multe ori, timpul de așteptare este unul destul de ridicat, din cauza fluxului foarte mare de persoane care vor să ajungă la racla sfintei.

În anii precedenți, oamenii au așteptat la coadă chiar și 12 ore pentru a se putea ruga în fața rămășițelor pământești ale Cuvioasei.

Tradiții și obiceiuri pe care românii le păstrează de Sfânta Parascheva

În țara noastră, cele mai mari sărbători cu cruce roșie din calendarul ortodox sunt înconjurate de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții la care oamenii sunt atenți și de care țin cont încă din bătrâni.

În preajma zilei în care este prăznuită Cuvioasa Parascheva, în multe gospodării de la țară se face focul. Se spune că acest lucru alungă spiritele rele. În aceeași zi, ciobanii sunt foarte atenți la felul în care dorm oile. Tradiția spune că dacă oile dorm îngrămădite, iarna care urmează va fi una geroasă și dificilă. În schimb, dacă mioarele dorm răsfirate, ne vom bucura de o iarnă blândă.

Citește și: Mese bogate pentru turiști în minivacanța de Sfânta Maria. Românii care au plecat la munte se distrează de minune: „Mâncare foarte bună, aer curat”

Un alt element care prevestește iarna și la care oamenii sunt atenți pe 14 octombrie este ploaia. Tradiția spune că, daca această zi este una ploioasă, iarna va veni mai repede. Tot în jurul acestei zile foarte mulți gospodari își pregătesc haine groase, în special cojoace, pentru a parcurge cu bine iarna care urmează să își intre în drepturi.

Bătrânii mai spun că vremea din 14 octombrie va rămâne cam la fel până în ziua de Sfântul Dumitru, dar și în zilele în care au loc celelalte sărbători de pe parcursul lunilor care au mai rămas din acest an.

Rugăciune închinată Sfintei Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce

în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Citește și: Moșii de toamnă 2023: Ce se împarte de Sâmbăta Morților?

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.”

Sursa: doxologia.ro