Moșii de toamnă 2023: Ce se împarte de Sâmbăta Morților? „Moșii” reprezintă neamul din care ne tragem, toți cei fără de care nu am fi fost, iar de această sărbătoare ne rugăm pentru toți cei care au plecat dintre noi la cele veșnice. Trupul Mântuitorului Iisus Hristos a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților, se arată în scrierile bisericești.

Citește și: Nicio sărbătoare fără sfântul grătar! Românii au avut grijă ca de Sfânta Maria să nu le lipsească micii de pe masă

Sâmbăta Moșilor de Toamnă este o sărbătoare specială, fiind strâns legată de sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. În 2023, moșii de toamnă sunt prăznuiți la data de 4 noiembrie. Moșii de toamnă se sărbătoresc în prima zi de sâmbătă din luna noiembrie.

Moșii de toamnă 2023: Iată ce se împarte de Sâmbăta Morților!

Moșii de toamnă 2023 reprezintă una dintre zilele în care se face pomenire generală și se dă de pomană pentru suflete morților. În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. Fiecare persoană pregătește o listă cu numele celor decedați, pe care i-o înmânează preotului.

Aceasta poartă numele de pomelnic, iar preotul va citi fiecare nume de pe foaie, în timpul Sfintei Liturghii.

Pachetele se pregătesc de acasă și se împart împreună cu o lumânare. Coliva nu este singurul aliment care se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023. Tradiția spune că e indicat să aduci o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, și câteva preparate pentru a fi sfințite și pentru a le împărți ulterior, cum ari fi pachete cu plăcinte, suc, colaci, sarmale, brânzeturi, carne, piftie.

Se pot da de pomană pachete cu diferite alimente, care pot conține fructe și dulciuri.

Tradiția poate să difere în funcție de zonele țării. De exemplu, în Muntenia există obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

În alte zone există obiceiul ca gospodinele să pregătească mâncare gătită de Sâmbăta Morților, pe care ulterior să o împartă caldă. Se spune că sufletele celor decedați se hrănesc cu aburul preparatelor.

Moșii de toamnă 2023: Tradiții și Obiceiuri

Imediat după slujba de Moșii de toamnă 2023, se merge la cimitir unde se aprind cel puțin câte două lumânări la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora.

De asemenea, este important să avem o ținută decentă la slujbă, iar femeilor li se recomandă să aibă capul acoperit.

De Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se spală. Nu se recomandă oamenilor să dea cu mătura, pentru a nu ridica praful. De asemenea, nu se aruncă gunoiul pentru că se spune că va ajunge în mâncarea celor trecuți la cele veșnice.

Credincioșii trebuie să se ferească de mersul la fântâni sau în intersecții izolate, deoarece tradiția spune că se pot întâlni cu duhuri rele și necurate.

În această zi de pomenire, este recomandat să avem suflete liniștite, să nu ne certăm cu nimeni și să încercăm să ne împăcăm cu toți oamenii din viața noastră.

Surse: condoleante.ro, wowbiz.ro