Prima zi de toamnă 2023. Calendaristic, prima zi de toamnă este 1 septembrie. Iată însă că acest lucru nu ar fi corect, pentru că prima zi de toamnă ar fi de fapt la 23 septembrie, adică ziua în care are loc echinocțiul de toamnă în acest an.
Tradițiile și obiceiurile din bătrâni încep însă mult mai devreme. Cele mai multe obiceiuri tomnatice pe care oamenii au grijă să le pună în practică încep de la 8 septembrie, adică după Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Sfânta Maria
Prima zi de toamnă 2023: Tradiții care însoțesc echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă este celebrat în toate statele de pe glob. În China, acesta este asociat cu Festivalul mijlocului toamnei, un eveniment cu o tradiție de 3000 de ani, care este celebrat anual cu ocazia Lunii Pline.
Pe de altă parte, în Iran este organizat Festivalul Jashne Mihragan sau Sărbătoarea Împărtășirii Dragostei în credința zonei. Toamna este sărbătorită și de către francezi. Aceștia considerau echinocțiul de toamnă „ziua anului nou”. Pentru Republica Franceză, ziua de 21 septembrie avea dublă însemnătate, pentru că la această dată a fost proclamată și republica, în anul 1792.
Citește și: Superstiții românești: De ce trebuie să oferi mereu un număr impar de flori?
Potrivit tradiției, până la echinocțiul de toamnă trebuie adunate toate plantele tămăduitoare de pe câmp și din pădure. Bătrânii considerau că ziua echinocțiului era un adevărat moment de terapie pentru plante, care astfel erau ajutate ca anul viitor să rodească cât mai bine.
Se spune că odată cu începutul toamnei astronomice toate insectele, târâtoarele și alte vietăți foarte mici intră în pământ. O legendă spune că acestea sunt judecate de spirite superioare iar cele care pe parcursul anului au făcut rău oamenilor vor fi lăsate pe afară și nu se
vor putea pune la adăpost de frigul care își va face prezența.Obiceiurile de toamnă care se mai păstrează la sate și în ziua de azi
Luna septembrie aduce culesul viilor, un moment care în multe comunități reprezintă o adevărată bucurie. Potrivit vechilor ritualuri, podgorenii trebuie să postească cu o săptămână înainte de începerea culesului strugurilor. În unele zone, acest moment mai este numit și cârstovul viilor.
De asemenea, înainte de a începe culesul viilor, bătrânii obișnuiau să cheme preotul pentru a sfinții viile și strugurii care urmează să fie transformați în vin. Chiar dacă acum nu toate obiceiurile mai sunt respectate, gospodarii încă obișnuiesc să calce primii struguri pentru vin în coșarcă. Se spune că astfel vor avea parte de o recoltă bogată.
Citește și: Superstiţii care aduc bani şi bucurie în casă: Iată ce trebuie să faci!
Un alt obicei spune că gospodarii ar trebui să pună busuioc la gura polobocului atunci când toarnă prima cană de vin din anul respectiv. Astfel, băutura o să iasă bună, aromată și va sta pe masă la petrecerile sătenilor.
În această perioadă se bat nucii, se adună merele și gutuile. Legenda spune însă că nu e bine ca ultimele fructe să fie culese, pentru că acele roade aparțin Mamei Natură.
Sursă: ziarulunirea.ro