Peste două mii de credincioși au refăcut joi drumul crucii la Mănăstirea Hadâmbu din Iași. Procesiunea are loc în fiecare an, cu ocazia celei mai vechi sărbători creștine, Înălțarea Sfintei Cruci.
Pelerini din toată țara au străbătut pe jos un drum anevoios, de peste doi kilometri. S-au oprit și au spus rugăciuni la cele paisprezece troițe de pe traseu. Alături de soborul de preoți, câțiva credincioși au purtat pe rând, în spate, o cruce înaltă de câțiva metri pe toată durata procesiunii.
Mii de credincioși s-au rugat alături de preoții care au participat la procesiunea religioasă
Spunând rugăciuni au urcat cu toții până în vârful dealului, la Mănăstirea Hadâmbu, un Ierusalim românesc pentru mulți dintre pelerinii veniți din toate colțurile țării. Îmbrăcați în straie populare, cu busuioc și icoane în mâini, oamenii vin aici pentru a reconstitui drumul Mântuitorului pe Golgota. De altfel, este singurul loc din țară unde este organizată o procesiune ca cea din Țara Sfântă.
Procesiunea durează câteva ore și se fac rugăciuni la cele paisprezece troițe de pe traseu, fiecare cu o semnificație aparte.
„Nu este un pelerinaj specific românesc, încă un semn că evlavia și credința oamenilor răzbate dincolo de stat, dincolo de țară”,
a declarat Lucian Apopei, de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.Pe lângă semnificațiile creștine, de Ziua Sfintei Cruci sunt legate mai multe superstiții. Tradiția populară spune că sărbătoarea marchează sfârșitul verii. Joi, credincioșii au ținut post și nu au mâncat fructe și legume al căror miez seamănă cu o cruce.