Pericolul nu a trecut în Crevedia și există în continuare un risc ridicat pentru a se produce o nouă explozie. Pompierii au intervenit luni dimineața, 28 august 2023, în încercarea de a răci o cisternă GPL, precum cele care au sărit în aer și au răpus două vieți.

Citește și: Fată îndurerată după ce și-a pierdut părinții din cauza exploziei de la Crevedia. „Ne-ați lăsat singuri…”

Există în continuare o cisternă care are în interior combustibil, iar pompierii au intervenit pentru preveni o altă tragedie. Din cauza temperaturilor ridicate, specialiștii au intervenit din timp pentru a răci acest recipient și să elimine pericolul. Anchetatorii nu pot face încă cercetarea la fața locului din acuza pericolului.

Tot luni dimineața au ajuns la fața locului specialiști INSEMEX de la Petroșani, după ce pe câmpul din spatele stației GPL, la aproximativ 500 de metri, a fost descoperită o zonă afectată și bucăți de metal care au sărit în urma exploziei, relatează

Antena 3.

Exploziile din Crevedia! Primele investigații în cazul tragediei

Doi oameni au murit și 58 au fost grav răniți în urma mai multor explozii care au avut loc, sâmbătă seara, la o stație GPL în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița. Oamenii care locuiesc în zonă au fost evacuați, în jur de 3000 de persoane.

Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate a fost activat, iar primii pacienți au fost deja transferați în Belgia și Italia.

Imaginile surprinse de la fața locului sunt de-a dreptul înfricoșătoare, iar întrebarea care a stat pe buzele tuturor românilor a fost de unde a izbucnit totul.

Din primele informații, un furtun folosit de un angajat la alimentarea unei cisterne s-ar fi rupt. Bărbatul ar fi avut în mână și o țigară aprinsă, însă această informație nu a fost confirmată oficial. Cert este că la fala locului a existat o sursă de foc.

Procurorul General al României, Alex Florența, a făcut mai multe declarații duminică seara cu privire la primele investigații în cazul tragediei din Crevedia.

„Din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.

În data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazați în dimineața zilei de 26 august 4 angajați ai societății, de origine nepaleză, angajați ai firmei, dar figurând scriptic la alte puncte de lucru decât cele la care se aflau.

În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea clădirii se prezintă la punctul de lucru din Crevedia, unde erau 2 cisterne goale parcate, fără cap de livrare.

În intervalul 12-14.00 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, parcate pe marginea șoselei, în diferite poziții prin apropiere. În jurul orei 18.00, a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente.

Șoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la mașină, justificând că ar avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenționat să transfere gazul din acea cisternă în una dintre cisternele goale din punctul de lucru, sens în care a cerut să discute cu șoferul autocisternei, care se afla în clădirea de birouri. Cei doi șoferi se întâlnesc, se cunoșteau ambii angajați ai societății, și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, pentru că cercetarea nu este finalizată, sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc(...)

La scurt timp după ce ies în stradă, la tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie, foarte puternică, despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă și a produs primele victime ale incidentului de aseară. În interval de circa o oră încep să și facă apariția diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri, care încep să securizeze zona, încercând să facă intervenția de eliminare a incendiului și sursei de risc. Ulterior acestui moment, are loc a doua explozie care duce la un număr mai mare de victime și avarierea severă a bunurilor din jur și a două imobile”, a declarat Procurorul General al României, Alex Florența.