Posibil pericol pe litoral! Analiza apei din Marea Neagră scoate la iveală rezultate îngrijorătoare mai ales când vine vorba de bacteria e-coli. În anumite stațiuni s-au atins valori uriașe, cu mult peste pragul la care apa este considerată excelentă.

Cu toate acestea cei de la DSP spun că este vorba de cazuri izolate, motiv pentru care nu au impus restricții.

Îmbăierea ar putea fi interzisă doar dacă rezultatele mari s-ar repeta la trei analize consecutive în același loc.

Analizele din 12 iulie arată că în unele zone din Mamaia, Eforie Nord, Neptun și Vama Veche sunt cele mai mari valori de e-coli.

Posibil pericol pe litoral! Reprezentanții DSP spun însă că turiștii nu au de ce să-și facă griji

În Eforie Nord de exemplu s-a trecut de pragul de o mie trei sute, în condițiile în care nivelul pentru apă excelentă ar trebui să fie de două sute cincizeci sau mai puțin.

Și analizele pentru enterococi ridică semne de întrebare, cu cele mai mari valori înregistrate în anumite zone din Năvodari și Neptun. În schimb pe paisprezece iulie, adică după două zile, analizele arată că valorile au scăzut în unele stațiuni și au crescut în altele.

Pentru e-coli nivelul a trecut de o mie în două zone din Mamaia. Deși valorile sunt foarte mari, concluzia celor de la DSP este că pericolul e încă departe.

„Vorbim de cazuri izolate. În primul rând populația nu ar trebui să intre absolut deloc în alertă. Pentru a exista o alertă a populației aceste cazuri izolate ar trebui să aibă o ritmicitate și o periodicitate, lucru care nu s a întâmplat”, a declarat Tudorel Ene, Purtător de cuvânt DSP Constanța.

Citește și: Mai e puțin și vibrează litoralul la Neversea

Nici măcar cifrele de luna trecută când în Eforie Nord s-au înregistrat 7863 de unități pentru e-coli și 520 de unități pentru enterococi nu au impus restricții.

„A existat un singur caz izolat din momentul în care Direcția de Sănătate Publică a început analiza calității apei de îmbăiere, lucru care s a întâmplat nu doar în sezon ci și în spre sezon”, a mai spus Purtătorul de cuvânt DSP Constanța.

Totuși specialiștii și medicii trag un semnal de alarmă și le recomandă turiștilor să nu înghită apa de mare. Cei mai vulnerabili sunt copiii care se pot alege cu infecții intestinale serioase.

Turistă: „Am auzit, dar v-am spus, sperăm să nu avem probleme.”

Reporter Kanal D: „Ce măsuri de siguranță ați luat pentru dumneavoastră, dar și pentru copii?”

Turistă: „Să nu bea apă. Să intre în apă dar să nu înghită, să nu ia apă.”

Marea Neagră, transformată în toaletă de anumiți turiști

Lipsa toaletelor publice de pe plajă reprezintă o problemă importantă pe litoral. Este motivul pentru care unii transformă marea în toaletă, iar de aici apar și multe pericole.

Turistă: „Nu prea sunt, din păcate nu.”
Reporter Kanal D: „Și ce faceți dacă aveți nevoia la toaletă?”
Turistă: „Ce să facem, mergem la primul restaurant pe care îl întâlnim, la prima terasă.”

Citește și: Turism de „vreme rea” pe litoral

La începutul lunii trecute un important baraj de pe Nipru, din Ucraina a fost aruncat în aer. Poluarea și animalele moarte aduse de viitură au ajuns în Marea Neagră dar specialiștii spun că pericolul nu vine din Ucraina

Sunt însă și vești bune zonele cu cea mai curată apă de pe litoralul românesc le găsim în Vadu, Eforie Sud, Costinești, Cap Aurora, Venus și Saturn.