Șeful Guvernului român Marcel Ciolacu s-a aflat pentru prima dată în vizită, în Ucraina, în calitate de prim-ministru. Românii din Ucraina trebuie să aibă aceleași drepturi pe care le au ucrainenii în țara noastră, acesta este mesajul pe care premierul Marcel Ciolacu l-a transmis liderilor de la Kiev în cadrul vizitei din Ucraina. Cu mai multe detalii a venit reporterul Diana Buzea, în cadrul jurnalului NEWSTIME.

Citește și: Președintele Zelenski, vizită istorică în România. Liderul Ucrainei nu a mai ținut discursul care era programat în Parlament: „Data viitoare o voi face cu plăcere”

„La Kiev s-au luat decizii importante. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de astăzi există doar limba română, asta după ce guvernul ucrainean a adoptat o hotărâre prin care se recunoaște limba română ca limba oficială de stat în Republica Moldova, spune premierul Ciolacu. Faptul că este o decizie importantă aceasta, pentru că până acum era vorba despre limba moldovenească, iar practic aceasta era o invenție a Federației Ruse pentru ca românii care trăiesc în Basarabia să nu fie considerați români, ci să fie considerați moldoveni.

De asemenea, în cadrul vizitei, Marcel Ciolacu a discutat și despre tranzitul cerealelor, iar la Kiev s-au semnat și alte documente importante, documente pentru modernizarea și pentru extinderea rețelei de conexiuni maritime fluviale și feroviare, care să-i ajute practic pe vecinii noștri în Ucraina să își exporte cerealele”
, a declarat reporterul NEWSTIME.

Guvernele României și Ucrainei au semnat un acord pentru construirea podului rutier peste râul Tisa

De asemenea, în cadrul întâlnirii de la Kiev a avut loc o ședință comună a guvernelor României și Ucrainei. În cadrul acesteia un acord pentru construirea podului rutier peste râul Tisa, la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România), și un Memorandum privind asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene și unul privind cooperarea în domeniul industriei de apărare, între Ministerul Economiei Anteprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei. 

„E un moment istoric în dezvoltarea relațiilor bilaterale și este primul pas către parteneriatul strategic convenit de președintele României și președintele Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina cât timp va fi nevoie până veți obține victoria și restaurarea integrității teritoriale”, i-a transmis Marcel Ciolacu omologului său, în timpul ședinței.