În celălalt război, cel din Ucraina, Rusia și-a intensificat atacurile chiar în ziua în care președintele Volodimir Zelenski se afla pentru prima dată în România, de la declanșarea invaziei ruse. Vizita liderului de la Kiev a însemnat o desfășurare de forțe fără precedent.

Programul președintelui Zelenski trebuia să cuprindă și un discurs în Parlament, însă acesta a fost anulat din rațiuni de securitate. Ulterior, președintele Volodimir Zelenski s-a pregătit să decoleze din România și și-a încheiat astfel vizita de o zi în țara noastră.

Măsurile de securitate pentru vizita președintelui Volodimir Zelenski, amenințat de mai multe ori cu asasinarea, au fost drastice. Coloana oficială, care l-a adus de la aeroport la un hotel de lux din Capitală, a cuprins nouăsprezece mașini între care și două limuzine blindate identice. Liderul ucrainean s-a aflat într-una dintre ele, ținută secretă pentru siguranță. Flancurile au fost protejate de două vehicule de teren blindate, cu geamuri fumurii, cu o valoare estimată la 250 de mii de euro, vehicule preferate de multe vedete ale lumii.

Între timp a apărut informația că discursul din Parlament a fost anulat. Coincidență sau nu, senatoarea Diana Șoșoacă, care a făcut în ultima vreme nenumărate vizite la ambasada Rusiei, se filma în drum spre Casa Poporului, amenințând cu proteste.

„Nu are ce să caute în Parlamentul României. Va avea parte de un protest parlamentar, ca la carte”, spunea Diana Șoșoacă, în cursul zilei de marți.

„Programul președintelui Zelenski, ca al oricărui alt președinte de stat din lumea asta, și-l face președintele cu statul propriu”, a declarat Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților.

Marți a ajuns la Palatul Cotroceni Volodimir Zelenski. A salutat regimentul de gardă iar, după fotografiile de pe platou alături de președintele Klaus Iohannis a urmat discuțiile față în față între cei doi șefi de stat.

„L-am asigurat astăzi pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie”, a declarat Klaus Iohannis.

„România ne-a acordat sprijin militar și umanitar. Mulțumesc României pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei și cetățenilor Ucrainei în această perioadă dificilă și dură”,

a spus ulterior Volodimir Zelenski.

Cât despre discursul anulat din Parlament.

„Nu am nicio problemă cu discursurile. În orice țară. Cu tot respectul. Dar nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Data viitoare, fiți siguri, special pentru Parlamentul dumneavoastră, pentru toți jurnaliștii, pentru toată lumea, voi veni și o voi face cu plăcere”,

a mai spus liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski a ajuns totuși în Parlament, dar doar pentru discuții cu președinții celor două camere. Diana Șoșoacă l-a întâmpinat cu o hartă a României Mari. Ultimul punct pe agenda vizitei președintelui ucrainean în România a fost o întrevedere cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.