Volodimir Zelenski a ajuns marți dimineață, 10 octombrie 2012, în prima za vizită în România de la izbucnirea războiului. Președintele Ucrainei s-a întâlnit cu Klaus Iohannis și a avut o primire cu onoruri militare pe platoul de ceremonii la Palatul Cotroceni. În programul președintelui Zelenski se afla și un discurs în plenul reunit al Parlament, de la ora 17.00, dar care a fost anulat.

Citește și: Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite în România! Klaus Iohannis a reacționat: „O astfel de situație ar fi complet inadmisibilă”

În mediul online au apărut mai multe ipoteze cu privire la motivul pentru care Volodimir Zelenski nu ar mai ține discursul din Parlament. Inițial, s-a scris că motivul anulării discursului președintelui ucrainean ar ține de eventuale „perturbări” ale discursului. Senatoarea Diana Șoșoacă anunțase că va face „spectacol” în timpul discursului ținut de Zelenski. Și George Simion, liderul AUR, aștepta intervenția lui Zelenski din Parlament.

„Cu durere în suflet, anunțăm că viteazul președinte ucrainean, Volodimir Zelenski nu va mai veni astăzi în Parlamentul României”, este mesajul ironic postat de George Simion, pe pagina sa de Facebook.

Motivul pentru care Zelenski și-ar fi anulat discursul din Parlamentul României

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a vorbit despre motivul anulării discursului. El a subliniat faptul că modificarea programului a fost cerută de staff-ul președintelui ucrainean și nu a fost anulat de către partea românească.

Liderul Camerei Deputaților a vorbit și despre reacțiile acide ale liderului AUR și senatoarea Diana Șoșoacă, pe care nu le consideră atât de importante încât să ducă la anularea discursului.

„Nu noi facem programul președintelui Zelenski. Este președintele unui stat aflat în război, programul lui se schimbă de la clipă la clipă. El hotăraște unde merge și unde nu merge. Programul și-l face președintele cu staff-ul propriu.

Nu pot eu să răspund pentru o modificare făcută de staff-ului domnului Zelenski. O să aflăm și motivul.

Am mari dubii că președintele unui stat aflat în război cu Putin se poate speria de Șoșoacă sau alți extremiști. Nu are legătură Parlamentul României cu decizia președintelui Zelenski. Exclud motivul să fie unul dintre personajele extremiste. Președintele Zelenski este în conflict cu Putin, nu se poate speria de săgețile lui Putin",

a declarat Alfred Simonis, în Parlamentul României.

Liderul de la Kiev va veni totuși la Parlament României, unde va fi primit de președintele Senatului, Nicolae Ciucă și de președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.