Armata caută peste două mii de soldați, iar de marți au început probele fizice în unitățile militare din țară. Cine a absolvit zece clase și are între optsprezece și patruzeci și unu de ani se poate înscrie la concurs.

La Caracal, printre candidați, am găsit o cântăreață de muzică populară, un fost cantor și un român întors recent din diaspora. Sunt doar câțiva dintre cei deciși să își servească țara indiferent de riscuri.

Traseul militar sportiv presupune trecerea a zece obstacole, plus o probă de rezistență de doi kilometri. Printre candidați se numără și Vali, care după șase luni de muncă în Franța, a hotărât că un post în cadrul armatei i-ar aduce mai multă stabilitate.

„Am fost plecat în străinătate. Acolo am lucrat la betoane amprentate și m-am decis să vin să susțin aceste probe, pentru a nu mai fi nevoit să plec.

Este un loc de muncă stabil, un salariu decent, uniforma”
, a spus candidatul.

Tânărul în vârstă de douăzeci și unu de ani a mai încercat în urmă cu doi ani să devină soldat, dar fără succes.

„Eu nu am bacul și, cu timpul o să mă pregătesc mai bine să învăț, o să dau și bacul. La traseu am scos un minut și nouă secunde, timpul din punctul meu de vedere a fost bun, dar la rezistență se putea și mai bine”,

a mai spus acesta.

Nicoleta a trecut de probele fizice. Tânăra abordează această provocare cu zâmbetul pe buze. În ciuda conflictului de la granițele țării, nu se teme să se înroleze în armată.

„Sincer, în viața de zi cu zi nu am nicio legătură cu armata. Sunt solistă de muzică populară, studiile mele mi le-am terminat în acest domeniu și de ce armata, pentru că îmi place foarte mult uniforma și ordinea și disciplina”,

a explicat aceasta.

După probele sportive, evaluarea psihologică și cea medicală, cei admiși au la dispoziție zece săptămâni de pregătire.

„Am făcut cinci ani de zile canotaj de performanță, mai practic sport de opt ani și am decis să dau în cadru armatei. În primul rând pentru țară, poți să aperi țara, ceva foarte frumos”, a spus un alt candidat.

Citește și: Ucraina pregătește asaltul final

Soldații vor avea salarii care pornesc de la 3000 de lei pe lună.

„Avem douăzeci de funcții libere. Până la acest moment avem 177 de dosare. Marți au fost testați 98, dintre care 49 au fost respinși”, a declarat Gabriel Gușoi, locotenent colonel la Unitatea Militară din Caracal.

Procesul de recrutare se reia o dată la trei luni pentru că nevoia de soldați la nivel național este mare. În prima parte a anului, din sistemul militar au plecat 3600 de persoane, mai bine de o treime prin demisii. Reprezentanții MApN spun însă că în aceeași perioadă au fost încadrate alte 3800 de persoane. În plus, față de 2019, avem mai mulți ofițeri, iar numărul de înscrieri pentru soldați și gradați profesioniști este la cel mai mare nivel din ultimii zece ani.