O dronă care avea atașat explozibil a căzut duminică seara în Bulgaria, la doar 35 de kilometri de țara noastră. Autoritățile de acolo au detonat-o la fața locului din cauza pericolului la care s-ar fi expus dacă o transportau. Un nou atac cu drone a avut loc și în sudul Ucrainei, iar localnicii din Tulcea și Galați au primit mesaje de avertizare RO-Alert. Specialiștii spun că nu este un dispozitiv prevăzut pentru atac direct, ci o dronă de spionaj căreia i-a fost atașat un obuz de mortier.

A fost descoperită în Tiulenovo, o localitate de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, situată la aproape treizeci și cinci de kilometri de Vama Veche.

Citește și: Spațiul aerian din nordul Dobrogei, închis după ce s-au găsit mai multe resturi de drone

Poliția bulgară a blocat accesul în zona de andocare a bărcilor și a securizat întreg perimetrul. Până la acest moment, proveniența dronei nu a fost stabilită.

În plus, voci din rândul militarilor spun că este posibil ca drona să fi căzut în mare și să fi fost adusă la țărm de valuri. Oficialii din Bulgaria spun însă că drona ar avea legătură cu conflictul din Ucraina, iar războiul ar aduce riscuri pentru securitatea țării. Experții militari bulgari au spus că este greu de spus dacă drona a fost lansată de Rusia sau Ucraina, asta deoarece ambele folosesc aceste dispozitive.

Un nou atac cu drone a avut loc duminică noapte în sudul Ucrainei, aproape de granița cu țara noastră. Focurile au fost trase la doar 400 de metri de satul Periprava, în nord estul județului Tulcea. Oamenii din Tulcea au fost avertizați prin RO-Alert să și păstreze calmul și să se adăpostească, deoarece există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Autoritățile i-au îndemnat pe locuitori să intre în beciuri, adăposturi sau să rămână în case departe de geamuri și pereți exteriori.

Oficialii din Bulgaria, despre drona găsită la malul Mării Negre: „Este un noroc că nu a explodat” 

Primarul din Tiulenovo, Marian Jecev, a anunțat zona unde a fost găsită drona a fost izolată, deoarece în apropiere se află un hotel unde era programată o nuntă. El a specificat faptul că nu mai există niciun pericol, ci ar fi existat doar în cazul în care drona se afla în apă. 

„În acest moment nu există niciun pericol ca această muniție să explodeze, pericolul era mai mare când acest lucru era în apă. Este un noroc că nu a explodat”, a declarat primarul din Tiulenovo, potrivit Europa Liberă România

Amintim că acest incident are loc la mai bine de o săptămână de când pe teritoriul României, în județul Tulcea, au fost găsite resturile unor drone rusești, distruse de artileria aeriană a Ucrainei.