Ciclonul care a adus aceste inundații catastrofale în Libia este același Daniel care a provocat dezastrul din Grecia. Nici acum, la o săptămână de la furtunile de cod roșu, apele nu s-au retras din toate zonele lăsând izolați locuitori și turiști deopotrivă. O problemă gravă este că în multe localități din centrul Greciei oamenii nu au apă potabilă.

Grecia nu a scăpat încă de dezastru! În multe localități din centrul țării, oamenii se confruntă cu o lipsă acută de apă 

Un dezastru din care Grecia încă luptă să iasă, a lăsat în urmă ciclonul Daniel, care a adus precipitații de opt sute de litri pe metru pătrat în douăzeci și patru de ore. Sute de hectare de teren și drumuri sunt încă inundate iar autoritățile locale lucrează să elibereze carosabilul sau să repare porțiunile rupte de puhoaie. O turistă din România a postat aseară cum arată drumul de la Salonic spre Atena.

O altă problemă gravă este că, în multe localități din centrul țării, oamenii se confruntă cu o lipsă acută de apă. Cea care provine din puțuri nu mai poate fi folosită nici măcar în gospodărie, pentru că ar putea fi contaminată. Cincisprezece persoane au murit în urma potopului, în timp ce câteva mii au fost salvate într-un efort de evacuare major, care a implicat folosirea de elicoptere. Acum, dronele sunt folosite pentru a le trimite medicamentele vitale celor încă izolați după inundațiile istorice.

Grecia a solicitat Uniunii Europene sprijin financiar pentru a-i ajuta pe oamenii afectați de inundații și să își reconstruiască casele și afacerile.

Citește și: 10.000 de oameni dispăruți în inundațiile din Libia

Premierul a discutat marți cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, mecanismele prin care poate fi acordat acest sprijin. Sunt luate și măsuri dure la Atena.

Ministrul Transporturilor Maritime și-a dat demisia, la o săptămână după ce un bărbat a fost împins de pe rampa unui feribot în portul Pireu și a murit înecat.