Sunt inundații catastrofale în Libia. Ciclonul Daniel, care a lovit cu atâta forță zilele trecute Grecia, a transformat deșertul Libian într-o uriașă întindere de noroi. Două mii de oameni au murit până acum luați de viituri iar încă zece mii sunt dați dispăruți. Cel mai afectat de inundațiile catastrofale din Libia este orașul Derna, unde locuiesc o sută de mii de oameni.

Viitura, care a traversat orașul, a prăbușit pur și simplu un sfert dintre clădiri și a dus cu ea oameni, mașini, copaci.

Blocurile de pe marginea unui râu sunt pur și simplu îngropate în noroi. Ploile torențiale începute duminică au provocat ruperea barajelor și viiturii nemaipomenite. Estul țării, declarat zonă calamitată, a fost măturat de ciclonul Daniel, care străbate mediterana.

Bilanțul sumbru al inundațiilor din Libia: peste 2000 de morți și 10 mii de oameni dispăruți

Autoritățile au raportat că au recuperat până acum dintre resturile locuințelor distruse și ape peste două mii de morți, dar numărul lor poate atinge proporții uriașe, pentru că cel puțin zece mii

de oameni sunt dați dispăruți. Orașele de coastă sunt ca sub stare de asediu. Imaginile dezastrului arată alunecări de teren de dimensiuni apocaliptice, drumuri și imobile scufundate sub ape. Sinistrații se îndreaptă spre o adevărată criză de alimente și produse de strictă necesitate, ca și de medicamente.

Citește și: Multe străzi din Capitală, inundate după ploaia torențială. Nici noua unitate de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” nu a scăpat

Premierul libian a anunțat trei zile de doliu și a cerut ajutor internațional. Libia are cele mai mari rezerve de petrol din Africa, dar după peste un deceniu de conflict civil, infrastructura este precară.