Coșmar pentru românii prinși în inundațiile istorice din Grecia. O sută de turiști au stat o zi întreagă blocați pe un feribot care trebuia să îi aducă pe pământ, la Volos, din cauza vremii extreme. Alții sunt și acum sechestrați de viituri în hotelurile unde trebuiau să petreacă o vacanță de vis. Între timp continuă salvările la limită. Opt sute de oameni au fost scoși din apele învolburate în doar câteva ore.

Acestor scene apocaliptice le-au fost martorii turiștii din Skiathos și Volos, printre ei și români, care au trecut prin trei zile de potop în Grecia. Marea învolburată a invadat Platanias, stațiunea aflată cincizeci de kilometri de Volos.

Citește și: Inundații devastatoare în Grecia! Furtunile au produs primele victime

Au căzut opt sute de litri de apă pe metrul pătrat în 24 de ore.

Practic, toate precipitațiile dintr-un an. Viitura a ajuns chiar și la etajul doi al hotelurilor, coborând cu viteză inimaginabile de pe munte. Mașinile aflate în calea puhoaielor fie au fost trase cu totul în mare, fie au ajuns strivite sub maldărul de bolovani și copaci veniți ca dintr-odată. În locul unui concediu de vis au trăit un coșmar. Elena, împreună cu familia și alte grupuri de români, abia s-a salvat.
„Ploua foarte tare torențial. Eram un grup de patru mașini de români. Două dintre ele strânse atunci pe moment, blocați în același loc”, a declarat Elena, pentru NEWSTIME.

Ce au pățit românii blocați în Grecia 

Au urmat ore întregi de incertitudine și îngrijorare aude. Cozile formate pentru îmbarcare sunt încă uriașe. Mulți români așteaptă îmbarcarea. O sută de români au reușit să se îmbarce pe ultimul feribot care pleacă din Skiathos, dar a durat parcă o veșnicie până să ajungă la un loc

sigur. „Toată lumea a început să se agite. Într-un final au hotărât să plece, cu toate că știau că portul din Volos este închis. Am stat undeva aproape o zi pe feribot. A dormit fiecare cum a putut”, a declarat o româncă aflată în Grecia.

Și în Lefokastro, la treizeci de kilometri de Volos, douăzeci de români au cerut ajutorul consulatului. Mașinile lor sunt distruse de viitură, fie drumurile prea pline de atâta apă au cedat îngropându-le, fie au fost măturate de viituri.

În Tesalia, două sate sunt complet sub ape.

Oamenii și-au salvat copiii cu saltelele gonflabile. Meteorologii spun că ploaia torențială non-stop este un fenomen fără precedent. Au curs râuri din cer și la Atena, unde oamenii au fost luați pe sus de viituri. Ministerul Român de Externe a emis o nouă alertă de călătorie pentru turiștii din Grecia. Țara este sub un cod roșu de vreme extremă și este grav afectată infrastructura de transport și comunicații din zonele Volos, Magnesia, Trikala, Karditsa, Telion și insula Skiathos.