Parlamentul a votat noul proiect care își propune să reformeze pensiile speciale. Acestea ar urma să fie impozitate cu diferite procente, inclusiv cele ale militarilor. Cu mai multe detalii a venit Iasmina Ardelean, în jurnalul NEWSTIME.

Citește și: Președintele Zelenski, vizită istorică în România. Liderul Ucrainei nu a mai ținut discursul care era programat în Parlament: „Data viitoare o voi face cu plăcere”

„Sunt stabilite trei praguri pentru partea necontributivă din pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor. Astfel, pentru suma ce depășește 2.000 de lei până la salariul mediu net se va aplica o cotă de impozitare de 10%. Pentru pensiile de peste 4.200 de lei până la 6.800 de lei impozitul va fi de 15%, iar ce depășește 6.800 de lei va fi impozitat cu 20%. Această prevedere ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

Un articol controversat este în legătură cu vârsta de pensionare a magistraților. Aceștia se vor putea pensiona la 60 de ani, dar, atenție, abia din anul 2062, și vor putea primi pensie specială doar dacă au cel puțin 25 de ani vechime într-o funcție. În plus, pensia lor specială nu va putea fi mai mare de 80% din media veniturilor din ultimii patru ani. Este greu totuși să vorbim de o reformă a pensiilor speciale în condițiile în care timp de cinci ani, până în 2028, criteriile de pensionare vor fi aceleași ca până acum.
Proiectul va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Acestea au fost informațiile”
, a declarat reporterul NEWSTIME.

Scandal în Parlament, după ce  forma finală a legii pensiilor speciale a fost adoptată 

Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul pensiilor speciale cu 174 voturi „pentru”, 81 voturi „contra”, 17 abțineri, iar doi deputați nu au votat.

În parlament a început un adevărat scandal după ce a fost votată forma finală a legii pensiilor speciale. În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege este „un cancer al dreptății”, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum.

„Am trăit încă un moment rușinos pentru acest Parlament, încă un moment rușinos al democrației romanești postdecembriste. Această lege pe care o propuneți votului astăzi şi împotriva căreia numai USR va vota, este legea menținerii pensiilor speciale.

Pensiile speciale sunt un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din această societate. Pensiile speciale spun așa: dacă te numeri într-o serie de privilegiați, ai bătrânețile îndestulate și asigurate, dacă nu, cu necazul a 95% din români, ghinion, cum a spus președintele vostru, Iohannis”, a declarat Cătălin Drulă.