IRCC-ul a crescut ușor de la un trimestru la altul, dar economiștii cred că lucrurile se vor schimba în a doua parte a anului 2024. Românii ar trebui să plătească rate ceva mai mici, indiferent de modul în care le sunt calculate creditele. Ar fi o gură de oxigen, după o perioadă cu scumpiri pe linie. Creșterea medie IRCC cu 0,01 puncte procentuale ar trebui să însemne cel mult 10 lei la o rată de peste 2.000

de lei. Chiar și așa, orice majorare este o povară în plus pentru românii cu credite.

Citește și: Până la ce dată poți plăti impozitul pentru locuințe în 2024 pentru a beneficia de reducerea de 10%? Dările către stat cresc de anul acesta

„Am creditul de nevoi personale pe care îl plătesc, mai am încă un card și încă un card făcut și nu se mai poate.

Nu mă încadrez cu salariu. Am ajuns la limită la salariu pe care îl am și nu mai pot să mai fac. Acum m-am dus la banca la care am rata de plătit, la care am creditul, și să văd dacă se poate face o refinanțare”
, a declarat o femeie.

În ultimul an, indicele de referință după care se calculează creditele luate începând cu 2019 a înregistrat fluctuații însemnate.

În martie anul trecut era la 6,26%. Pe 8 ianuarie a înregistrat un nivel minim de 5,2%.

Mulți români preferă să se împrumute de la rude 

Există și salturi zilnice. De exemplu, în ianuarie, de la 6,6% a scăzut la 5,33%, după care a urcat din nou la 5,77%, fluctuații care bagă spaima în oameni. Alții preferă împrumuturile de la rude.

„Motivul pentru care rate bancare nu fac este traiul și salariile foarte mici și atunci nu îmi mai permit să mai plătesc și ratele, având o familie, copiii. Mă mai împrumut la rude după care când iau salariu dau înapoi”, „Comisioanele la bănci cresc în fiecare zi și atunci nu văd de ce”, au declarat mai mulți români.

Roborul la trei luni, indicatorul pentru creditele mai vechi, a scăzut de la 7,56% pe 3 ianuarie 2023 la 6,14% săptămâna trecută.

Scăderi ale roborului s-au înregistrat și în prima parte a lunii ianuarie. Cifrele oficiale arată că peste două milioane de români au grija ratelor.

„Am intrat deja în anul 2024, o tendință de scădere a acestor indici. Astfel, românii se pot aștepta ca în anul 2024 să se scadă aceste rate. Toate aceste estimări sunt valabile în cazul în care piața nu este perturbată”,

a declarat Cătălin Anghel, economist. Creșterea prețului la țiței, gaze și energie ar putea face inflația să urce din nou, iar asta se va reflecta și în dobânzi. În mod normal, rata inflației ar trebui să scadă sub cinci procente la finalul anului, estimează Banca Națională.