Românii sunt colecționari de tot felul de carduri. Fiecare are în portofel cel puțin trei: pentru bancă, supermarket-uri sau farmacii. Motivul? Sunt atrași de diferitele promoții promise. Cu toate acestea, cardul principal, cel de salariu, stă mai mult gol, în ciuda recomandărilor specialiștilor de a avea întotdeauna un fond de rezervă.

„Geanta asta este mult prea mică, așa că am doar trei carduri, dar unul este de bonuri”,

spune o femeie.

Iar acesta este aproape un caz izolat, căci majoritatea românilor au în portofele o adevărată colecție de carduri: de la bănci, farmacii sau supermarket-uri.

„Se pare că fără acel card nu îți oferă nimeni reducerea respectivă. Nu cred că există fată care să nu vrea să profite de această reducere”, mai spune aceasta.

Cardul, fie el bancar, de promoții sau de cumpărături, a devenit accesoriul preferat al oamenilor

Doamna Corina spune că își face carduri la orice magazin de unde obișnuiește să cumpere și are totodată și la mai multe bănci, în funcție de oferta și de comisioanele care au fost la un moment dat avantajoase.

„Inclusiv cele de farmacie? Vreo zece cred în total.

Da, sigur că da, folosesc cu încredere. Eu am picat în această capcană, sper să nu fie doar una de marketing, să fie în interesul clientului”, a povestit românca.

Citește și: Cumpărăturile impulsive ne sărăcesc! Doi din trei români au cumpărat produse pe care nu le-au folosit niciodată

Am vrut să vedem câte carduri are în acel moment, iar răspunsul a venit imediat: nu mai puțin de cinci doar pentru strictul necesar.

„Două de la bănci, două de la comercianți unul de la regia autonomă de transport Metrorex”, a mărturisit femeia.

Cardul, fie el bancar, de promoții și reduceri, de bonuri sau de cumpărături, a devenit accesoriul preferat al oamenilor. Unde mai pui că poate fi gold, platinum, premium sau ultra.

„Nu am foarte multe acum la mine, dar am acasă mult mai multe de atât.

Am aici unul, mai am aici unul, mai am aici vreo două trei. Am vreo trei la bănci și la diverse magazine”, spune altă femeie.

La finalul anului trecut erau aproape 21 de milioane de carduri active, în creștere cu 3% față de datele precedente, centralizate de BNR. Dintre acestea, peste 20 de milioane aveau funcție de numerar. Deși portofelele sunt pline de carduri, banii din conturi nu sunt așa mulți.

Economiștii spun că oamenii nu trebuie să se bazeze doar pe suma din contul bancar, iar necesare sunt un fond de urgență și unul de rezervă.

„Fondul de urgență înseamnă o sumă de bani cash în casă, să zicem 1000 de lei, pentru urgențe de genul: se strică centrala și trebuie să chem meșterul. Fondul de siguranță sau fondul de rezervă este o sumă mai mare de bani, de trei, maxim șase salarii, șase salarii dacă ai și rate. Acești bani să fie acei bani albi pentru zile negre. Din păcate sunt foarte puține familiile care economisesc pentru acest fond de siguranță”, a explicat Irina Chițu, economist.

Fondul pentru urgențe este necesar mai ales în cazul în care oamenii nu au acces pe moment la bancomate, fie că sunt prea departe, fie că nu funcționează. Deși numărul cardurilor crește, cel al bancomatelor scade. În țară sunt doar puțin peste 10 mii.