2024 abia a început însă, la fel cum ne-a obișnuit luna ianuarie și în anii ptrecedenți, au apărut deja cozile la birourile de taxe locale. Românii au luat cu asalt ghișeele de la taxe și impozite pentru a beneficia de reducerea de 10% pe care o primesc cei care își achită din timp dările către stat.

Cum se poate achita impozitul? Află până când îți poți achita taxele cu o reducere de 10%

2024 a venit cu vești mai puțin plăcute pentru români: taxele locale au fost majorate cu un procent de 14%, fiind cea mai importantă creștere a dărilor către stat din ultimii ani.

Ei bine, și anul acesta cei care sunt atenți și își achită impozitele încă din primele luni ale anului beneficiază, precum în anii precedenți, de o reducere de 10%. Foarte important de reținut este faptul că de această reducere au parte doar de cetățenii care achită dările către stat până la finalul lunii martie.

Oamenii trebuie să știe că, deși alternativa de a achita la ghișeu rămâne în continuare valabilă pentru toată lumea, o alternativă mult mai rapidă, mai eficientă și care ne scapă de statul la cozi este achitarea impozitului pe clădiri și terenuri online.

Citește și: Temeri că pensiile se vor mări din taxe majorate! Legea pensiilor publice împarte coaliția în două

Primăriile care au implementat sisteme de achitare online ajută la fluidizarea cozilor de la ghișee, astfel fiind mai simplu atât pentru contribuabili, cât și funcționari. Cei care vor să își achite obligațiile fiscale în mediul online o pot face cu ușurință, accesând platforma www.ghiseul.ro.

În cazul în care contribuabilul are deja cont în portalul ghiseul.ro, acesta poate vedea imediat ce îl accesează ce sumă are de achitat.

Plata se face prin introducerea datelor bancare.

Mai puțină lume știe, însă există și o a treia modalitate de achitare a impozitelor: în unele localități, unele direcții de impozite și taxe locale oferă posibilitatea ca plata să fie făcută la Oficiile Poștale, CEC sau la birourile băncilor comerciale.

2024 aduce impozite mai mari. Câți bani trebuie să scoată românii din buzunar ca să își achite dările către stat?

De anul acesta, impozitul va fi majorat cu aproape 14%. Mai exact, creșterea înregistrată va fi de 13,8 procente, fiind în mare parte vorba despre indexarea cu rata inflației, explică specialiștii economiști.

În Capitală, de exemplu, proprietarul unui apartament cu 3 camere va plăti către stat 330 de lei în 2024, în timp ce anul trecut a achitat suma de 292 de lei, adică cu 38 de lei mai puțin.

Creșterea va fi resimțită de toți contribuabilii care achită impozitul anul acesta.

Citește și: Cozi enorme la administrațiile financiare. Nervii întinși la maxim și-au spus cuvântul: „Și eu am copii, nu e problema noastră”

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.  Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, notează stirileprotv.ro.