Legea pensiilor publice împarte coaliția în două. Guvernul a adoptat pe repede înainte proiectul care a fost trimis direct în Parlament, dar tot fără o sursă clară de finanțare. PSD susține că este inuman cum trăiesc acum pensionarii, iar ministrul liberal al Finanțelor spune că nu sunt bani de majorări. În timp ce coaliția este mai mult dezbinată decât unită, oamenii încep să își piardă încrederea, mai ales că se așteaptă ca Guvernul să crească taxele pentru a face rost de bani.

Citește și: Se caută zeci de miliarde pentru majorarea pensiilor! Marcel Ciolacu recunoaște că pensia medie din România e inumană

„Eu, ca persoană, mă simt umilită de atâta discuție inutilă”, a declarat o femeie. Pensionarii au urmărit cu sufletul la gură dezbaterile privind noua lege a pensiilor. Procentul de majorare de anul viitor cu 40%, potrivit ministrului Muncii, pare unul ireal chiar și pentru cei care așteaptă orice le în plus.

Prima majorare provine din indexarea cu rata inflației în ianuarie, iar cea de-a doua din recalcularea pensiilor în septembrie, dar cum bugetul de stat nu e un sac fără fund, pensionarii își pierd răbdarea.

„Că nu sunt bani. Astea sunt minciuni, că sunt, că face rost. N-are cum, de unde să-i scoată? Adică ar putea să-i scoată, dar din pensiile alea nerușinate din Guvern, dar niciodată.

Cum să fie 40%? Cred că nicio țară nu poate să facă așa ceva, 40% este imens”, a declarat o pensionară.

Soluții s-ar putea găsi, spun economiștii, mai ales când coaliția are pâinea și cuțitul. Guvernul trebuie să crească taxele atât pentru oamenii de rând, cât și pentru firme, pentru a strânge bani la buget. Asta a fost și condiția ministrului Finanțelor pentru a își da avizul.

„Anul viitor va trebui să găsim o sumă suplimentară de vreo 30- 33 de miliarde, adică o treime din cât încasăm noi din TVA la nivelul unui singur an. Asta înseamnă că teoretic ar trebui să creștem TVA-ul cu această treime, o creștere estimată într-o primă fază probabil undeva la 22% către 24% și apoi într-o a doua etapă către 24-26%. Sunt ferm convins că o să înceapă deja în perioada imediat următoare o poveste din aceasta, gen, România are cea mai mică cotă de TVA din Uniunea Europeană de 19%,

nu se poate așa ceva”, a declarat Cristian Păun, analist economic.

PSD susține că nu vor fi taxe noi în 2024 

Tot pentru a strânge banii pentru noile pensii, Guvernul ar mai avea un as în mânecă: creșterea taxelor pe proprietate, eliminarea tuturor facilităților fiscale și introducere a impozitului progresiv. Experții în economie spun că triumful Guvernului privind majorarea pensiilor cu 40% va fi plătit de fiecare român, dar oamenii nici nu vor să audă de alte taxe.

Atunci când vorbim despre încrederea românilor în autorități, Guvernul și Parlamentul sunt la finalul clasamentului, cu o cotă considerabil mai scăzută decât în urmă cu 10 ani. Coaliția de guvernare care ar fi trebuit să funcționeze ca un întreg e mai degrabă dezbinată, spun analiștii.

„Cei doi parteneri de coaliție care ar trebui să vorbească pe o singură voce ajung, de fapt, să încerce să evite fiecare dintre ei orice cost politic. Ce se întâmplă în acest moment cu legea pensiilor este un exemplu foarte bun pentru motivele care au dus, printre altele, la scăderea încrederii în Guvern și în Parlament”, a declarat Elena Calistru, analist politic.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată de Parlament și promulgată de președinte. PSD susține că nu vor fi taxe noi în 2024, dar chiar din prima lună a anului se vor aplica măsurile din pachetul fiscal adoptat în toamna aceasta, printre care figurează mai multe majorări de TVA.