Parlamentarii pot da lecții când vine vorba de libere. Săptămâna aceasta au lucrat doar două zile. De Halloween, aleșii au stat la muncă doar până după amiază, iar miercuri, 1 noiembrie, și-au luat încă un liber pentru Ziua Morților, Luminația, sărbătoarea romano-catolicilor. Holurile Parlamentului au fost mai mult goale pe 1 noiembrie, chiar dacă în mod normal miercurea este zi de plen. Cei 466 de aleși și-au luat liber în numele sărbătorilor religioase și nu numai.

Marți seara a fost Halloween, iar miercuri, catolicii și romano-catolicii au sărbătorit luminația, iar joi este Ziua Morților, respectată pare cu sfințenie de senatori și deputați.

Citește și: Alocații și pensii mai mari din 2024! Câți bani vor primi copiii și pensionarii de anul viitor

„Sărbătoare e sărbătoare, da, e a unei națiuni, dar se pot recupera multe, se poate lucra în alte zile.

Există zone unde e mult mai pe larg tot evenimentul ăsta, se întâmplă cu pomană, cu masă”
, a declarat Ilie Toma, deputat PSD. „La cimitir mă duc ziua, nu seara, iar ziua chiar am să merg, pentru că părinții mei sunt decedați și am să merg la cimitir, evident”, a declarat Michael Gudu, deputat PNL.

Programul parlamentarilor este criticat tocmai de cetățenii care de fapt le plătesc salariile: „Au obosit, săracii de ei, mi-e milă de ei.

Pentru ei, în fiecare zi e câte o șmecherie”, „Nu mai au chef de muncă, nu mai au chef de muncă, pentru că nu-i normal. Nouă ne de firimiturile și ei au ce e mai bun”. 

Au fost și câțiva parlamentari care s-au prezentat la muncă 

Există totuși și câțiva aleși care s-au prezentat la muncă. „Eu sunt din Covasna și eu nu am cum să ajungă.

O să meargă părinții mei. O să facă ce e de făcut. Eu am treabă în Parlament, am treabă și mâine”, a declarat Daniel Fenechiu, senator PNL.

Programul obișnuit al parlamentarului ar trebui să fie de luni până miercuri în comisii și plen, iar joia și vinerea aleșii ar trebui să aibă activități în circumscripțiile unde au fost votați. „În ultima perioadă văd destul de multe săptămâni în care avem activitatea la Parlament luni și marți.

Cred totuși că Parlamentul ar trebui să lucreze mai mult, ar trebui măcar până miercuri”, a declarat Mihai Botez, deputat USR.

„Cererea a venit din partea UDMR-ului, n-am avut cum să o respingem, pentru că orice sărbătoare e binevenită în sine, dar asta nu înseamnă că parlamentarii trebuiau să plece. Vedeți și dumneavoastră, aici nu-i picior de parlamentar. Ne plimbăm cu un sentiment de abandon”,

a declarat Sorin Lavric, senator AUR.

Credința a pătruns pare la toate nivelurile în Parlament. Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a promis marți că va sprijini crearea primei capele dedicată rugăciunii în Parlament.