Guvernul va fi nevoit să mărească pensiile românilor de la 1 ianuarie 2024, potrivit Legii pensiilor aflată în vigoare în acest moment. Se preconizează că aceste majorări vor avea un impact semnificativ asupra bugetului de stat, iar punctul de pensie ar trebui să atingă valoarea record de 2.081 de lei. Acest rezultatul prevederilor legii, care anunță o majorare de 16,6% începând cu 2024.

Citește și: Lege nouă după umilirea persoanelor cu handicap ireversibil. Certificatele acestora vor fi pe o perioadă nedeterminată

Punctul de pensie se înmulțește cu „punctajul” fiecărui pensionar și rezultă valoarea pensiei. Vă amintim că nivelul punctului de pensie este momentan la doar 1.785 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, iar din anul 2024 ar trebui să urce la 2.081 de lei, fiind o valoare record.

Chiar dacă Legea pensiilor a stabilit deja criteriile pentru ajustarea pensiilor, la nivel guvernamental se caută portițe de evitare.

Discuțiile includ și o posibilă etapizare a majorării acestora, care ar presupune o creștere la 1 ianuarie și una suplimentară la 1 septembrie.

Prima creștere a pensiilor va avea loc pe 1 ianuarie 2024 

Prima creștere a pensiilor este așteptată la 1 ianuarie 2024. Conform legii în vigoare, mărirea ar trebui să se facă cu rata inflației.

Guvernul ia în calcul mai multe variante, iar premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024 cu minimum 5%, precizând că unele vor fi majorate cu 40% sau cu 20%.

Citește și: Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale! Ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024

  „Cele pe contribuție vor crește cu minim 15% și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte

mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”, a explicat Marcel Ciolacu la o emisiune TV. 

Pensionarii vor beneficia de două măriri de pensii în 2024

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că pensionarii vor beneficia de două măriri de pensii anul viitor. Prima va fi indexarea cu rata inflației (sau creșterea pe care o decide guvernul) și recalcularea pensiilor.

„În mod normal ar trebui să avem parte de amândouă. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor”,

a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, pentru un post de televiziune.

Cu cât va crește pensia minimă în 2024

În septembrie 2023, în România existau 4,6 milioane de pensionari în sistemul de asigurări de stat, iar pensia medie era de 2.008 lei, conform datelor de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). De la 1 ianuarie 2024 va crește și pensia minimă, cu rata inflației, iar astfel va ajunge la suma de 1.276 lei. În prezent, pensia minimă de stat în România în 2023 (indemnizația socială pentru pensionari) este de 1.125 lei.