Guvernanții majorează alocațiile și pensiile de anul viitor. Despre cât vor crește a venit mai multe detalii reporterul Mădălina Bichir, în cadrul jurnalului NEWSTIME.

Citește și: Lege nouă după umilirea persoanelor cu handicap ireversibil. Certificatele acestora vor fi pe o perioadă nedeterminată

„Alocațiile pentru copii ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024. Majorarea se va face cu rata medie anuală a inflației, respectiv cu 13,8 procente.

Practic, de anul viitor un copil cu vârsta de până în doi ani ar urma să primească o alocație de 780 de lei față de 631 de lei, cât este în prezent, iar copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor primi 291 de lei. Vești bune vin și pentru pensionari, care ar urma să aibă parte de două măriri. Prima tot de la 1 ianuarie 2024, cu circa 14 procente.
Cea de-a doua ar trebui să aibă loc de la 1 septembrie 2024. Coincidență sau nu, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare. Concret, dacă acum o persoană care a cotizat 25 de ani avea o pensie de aproximativ 3.000 de lei, o persoană care a cotizat 30 de ani avea o pensie mai mică, de aproximativ 2.500 de lei. Ei bine, după majorarea de la 1 septembrie, ambii pensionari ar urma să primească o pensie lunară de peste 3.800
sute de lei, însă aceste schimbări vor avea loc doar dacă vom primi undă verde de la Comisia Europeană. Acestea au fost informațiile”
, a declarat reporterul NEWSTIME.

Punctul de pensie va atinge o valoare record în anul 2024

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, punctul de pensie are trebui să crească din anul 2024 la 2.081

de lei. Este o valoare record, având în vedere că nivelul actual este momentan la doar 1.785 de lei. Conform legii în vigoare, mărirea ar trebui să se facă cu rata inflației și prima creștere a pensiilor să aibă loc de la 1 ianuarie 2024. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024 cu minimum 5%, precizând că unele vor fi majorate cu 40% sau cu 20%.

„Cele pe contribuție vor crește cu minim 15% și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, altele  mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar. Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica”,  a

explicat Marcel Ciolacu la o emisiune TV.