Noua lege a pensiilor a încins spiritele în Coaliție. Ședința în care urma să fie adoptat proiectul a întârziat două ore, apoi a fost suspendată alte două. În așteptarea unor avize, PSD vrea să majoreze pensiile în medie cu 40% anul viitor, dar PNL le cere sursele de finanțare. Până la urmă liberalii au cedat, dar au pus condiții.

Marcel Boloș a întârziat ședința de Guvern cu două ore după ce a refuzat să își dea avizul pentru noua lege a pensiilor.

Potrivit actului normativ, pensiile ar trebui să fie majorate de două ori anul viitor. Dialogul dintre șefii PNL, PSD și Ministrul Finanțelor a fost unul extrem de încordat, așa cum arată stenogramele ședinței.

Ciucă: „Nu ne opunem, dar să vedem impactul.”
Ciolacu: „Semnează sau nu?”
Boloș: „Nu sunt bani în 2025. Eu nu-mi asum mai bine.”


Ciolacu: „Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum.”

„Prima va fi la întâi ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie cum prevede legea. A doua va veni la întâi septembrie când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare”, a declarat ulterior Marcel Ciolacu.

Românii sunt însă sceptici: „Până nu văd, normal că nu nu-mi fac speranțe, nu am așteptări ca să nu am dezamăgiri”, „Toate în an electoral.

Toată lumea promite câte și mai câte și nu se face nimic.”

Decizia de majorare a pensiilor  de două ori anul viitor a încins spiritele în Coaliție. Ministrul Finanțelor susține că nu sunt bani. Cifrele oficiale de la Ministerul Muncii arată că doar pentru anul viitor efortul bugetar pentru cele două majorări este de 25 de miliarde de lei, numai că ministrul Muncii vorbește doar de 10 miliarde, cât ar mai trebui pentru acoperirea majorării din septembrie.

Reporteri: „Care este sursa de finanțare? De unde veți lua banii exact pentru aceste 10 miliarde în plus de care vorbeați în primă etapă? De unde se iau banii în plus?”
Simona Bucura, ministrul Muncii: „Din bugetul României.”

De cealaltă parte a mesei, soluția pare la îndemână. Ministrul Boloș a venit cu o condiție: o taxare a mediului de afaceri și a populației care să aducă la bugetul statului venituri în plus din 2025.

„Trebuie să identificăm sursele de finanțare. Nu putem să venim să promitem oamenilor ceva și să nu avem sustenabilitate”, spune Nicolae Ciucă, președintele PNL.

„Categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România”, declară pe de altă parte Marcel Ciolacu.

Până la urmă Ministrul Finanțelor a cedat și a avizat proiectul noii legi a pensiilor, dar cu câteva observații, iar analiștii par să-i dea dreptate.

„Șocul va veni în 2025. Deci în 2025 ne așteaptă o majorare de taxe extrem de puternică”, spun specialiștii.

Guvernul ar mai putea avea o variantă, să apeleze la pilonul doi de pensii, și nu ar fi prima dată când se încearcă acest lucru.

„La nivelul anului 2025 vor fi și mai mulți bani acolo, deci va fi și mai tentantă”, mai punctează experții.

Ședința de Guvern a fost amânată două ore, apoi întreruptă și reluată după alte două, până s-au înțeles guvernanții între ei. Într-un final proiectul de lege va merge mai departe, în Parlament, pentru a fi aprobat.