Guvernul amână scumpirile pentru perioada de după anul electoral, spun economiștii, care preconizează că taxele și impozitele vor crește în 2025. Riscăm astfel să intrăm într-o perioadă și mai dificilă având în vedere că statul primește deja cel puțin o treime din ceea ce câștigă angajații. 2024 va fi lapte și miere. Punctul de pensii a fost deja majorat cu 13%, iar începând cu 1 iulie, salariul minim brut pe economie ar urma să crească cu 400 de lei.

Ba chiar niciun impozit nu se va mări. „Anul 2024 este cu zero impozite și taxe. Să fie clar. Respectul minim, decența minimă”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Dar în 2025, Guvernul pregătește o reformă a impozitelor. Se vorbește despre impozitul diferit în funcție de venituri, dar și de creștere a taxelor pentru locuințe.

„Cât să mai mărească că avem 200 sute, în jur de 250 avem impozitul la apartament la bloc”, „Tăiem de la mâncare, de la alte lucruri și plătim impozitul”, „E clar

că vor să crească toate impozitele, anul ăsta n-o să crească impozitele pentru că e an electoral, o să le crească după anul electoral, după ce s-au liniștit”
, sunt părerile românilor.

La fel spun și economiștii care ne spun că vom plăti scump pentru grija ieșită din comun a politicienilor din anul electoral. „Vom încheia cel mai probabil anul 2024 într-o situație și mai rea, ceea ce înseamnă că aceiași politicieni, dacă îi vom vota tot pe aceiași, anul viitor vor veni să ne anunțe că trebuie luate măsuri.

Am avut creșteri de taxe care au produs foarte multe efecte negative deja, s-au închis firme, s-au pierdut locuri de muncă și pare că direcția pe care se dorește să persistăm în această țară este aceeași”, a declarat Christian Năsulea, profesor de economie mondială.

Câți bani dau românii pe taxe și impozite? 

Conform datelor oficiale, românii dau o parte bună din cât câștigă la stat.

Statistica arată că o treime din veniturile unei persoane ajunge la stat. Dacă ne raportăm la câștigul mediu pe economie de 7.000 de lei, aproximativ 2.200 sute de lei se duc pe taxe și impozite.

Citește și: Mai multe zile libere în 2024 pentru bugetari. Salariații vor avea parte de trei mini-vacanțe pe parcursul anului

„Este un procent enorm și este, de asemenea, un procent conservator pentru foarte mulți dintre români, cam jumătate din banii pe care îi produc se duc către stat”,

a mai declarat Christian Năsulea.

Deja anul acesta a fost introdusă taxa pe boală. Cei care își vor lua concediu medical vor plăti impozit de 10%. De asemenea, bonurile de masă și tichetele de vacanță sunt impozitate începând cu acest an.