Înapoi în țară, Guvernul pune taxă pe boală. Dacă te îmbolnăvești, primești mai puțini bani pe concediul medical. Aceasta pentru că de la 1 ianuarie a fost introdusă plata 10% contribuții la sănătate. Măsura fost luată pentru a creste veniturile la bugetul statului. Totuși oamenii spun că în aceste condiții se vor gândi de două ori înainte să rămână acasă, chiar dacă sunt bolnavi. Rămâi acasă dacă te îmbolnăvești, dar la finalul lunii s-ar putea să-ți pară rău.

Aceasta este deviza după care se vor ghida cei mai mulți angajați de acum înainte, după ce vor încasa indemnizații mai mici pentru zilele de concedii medicale.

„O să vin bolnavă la serviciu, eu lucrez asistent medical la pediatrie și prefer să vin la muncă decât să stau acasă, să fiu plătită mai puțin nu? În cazul meu, în care îmi cresc singură un copil, contează și 50 de lei și 100 de lei”,

a spus o angajată.

Citește și: Guvernul amână scumpirile în anul electoral! Taxele și impozitele ar urma să crească în 2025

Dacă până la 1 ianuarie concediile medicale erau scutite de la plata CAS, de acum înainte a intrat în vigoare decizia Guvernului care prevede plata a 10% contribuții la sănătate. Cum se reflectă aceasta în cifre? De exemplu, la un salariu de 5000 de lei brut, angajatul primea 75% din salariu, cât timp avea scutire de la medic, adică 177 lei pe zi de concediu

medical.

Acum, însă, cu noua măsura în vigoare, același angajat va primi 160 de lei. „Nu prea văd bine, adică nu e vina mea că mă îmbolnăvesc cumva, adică ar trebui să primesc cât merit. Adică cât sunt sănătos lucrez, merg la muncă, adică ar trebui să fiu recompensat și când sun bolnav că nu e vina mea", a spus un român.

Dacă te îmbolnăvești, primești mai puțini bani pe concediul medical. Care sunt excepțiile? 

Toți angajații care își iau concediu medical vor primi practic mai puțini bani la salariu în zilele în care stau acasă. Inclusiv cei care suferă un accident în afara locului de muncă, sunt în concediu de maternitate sau au afecțiuni oncologice. Excepție fac bolile profesionale sau cei care au suferit un accident de muncă.

„Din păcate, campioni europeni la capitolul concedii medicale, iar statul caută să mai reducă din suma uriașă alocată, de aproape 7 miliarde de lei la nivelul anului 2023. Taxarea concediilor depinde cum o privești, e o decizie normală, în condițiile în care aceste venituri nu erau impozitate, indiferent de natura și durata concediilor, existau situații chiar aberante în care cei aflați în concediu aveau venituri mai mari decât dacă erau la serviciu",

a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Angajatorii, însă, trag un semnal de alarmă. De teamă că vor primii mai puțini bani, salariații ar putea venii la muncă indiferent de starea lor de sănătate.

„Modificarea aceasta o să impacteze dorința angajaților de a lucra sau de a veni la birou, știu deja exemple concrete, chiar de astăzi, din companie, în care oamenii sunt răciți sau bolnavi acasă și stau si lucrează remote, deși evident, productivitatea lor nu este la aceeași capacitate dacă ar fi fost la birou", a declarat Ioana Petrea, specialist HR. Doar anul trecut, au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populație activă de 6 milioane de persoane.