Pentru că nu și mai permit să achite facturile la utilități și salariile, medicii de familie iau în calcul taxarea pacienților pentru consultații. Guvernul a decis că le va aloca mai puțini bani în 2024, asta deși medicii se plâng că încă nu au încasat sumele restante de anul trecut. Anul 2024 a început cu stângul pentru medicii de familie, care au primit vestea că vor avea fonduri cu 25% mai mici decât anul trecut.

Sistemul se confruntă deja cu probleme grave, după ce cadrele medicale nu au primit nici acum banii restanți de anul trecut.

Citește și: Aglomerația de sărbători ne îmbolnăvește la propriu. Din ce în ce mai mulți oameni ajung la spital cu simptome de gripă

„Pe luna noiembrie de exemplu s-a achitat doar 40% din veniturile care trebuiau alocate prin contract.

Practic, acești bani mergeau către salariile asistentelor și dările către stat și așa există peste 500 de zone în rural sau să zicem sate care nu mai au medici de familie. Sigur, acest număr va crește semnificat”
, a declarat Mihai Iacob, medic de familie.

Medicii avertizează că scăderea finanțării ar putea duce la crearea unor situații extreme, în care cabinetele să impună taxe pentru consultații, pentru a putea rezista.

„Încă n-am luat o hotărâre la nivel de societate națională, la nivel de organizații profesionale, dar cu certitudine, anumite măsuri vor trebui luate, cabinetele trebuie să funcționeze într-un fel sau în altul. Probabil că în zonele în zonele de urban ar fi o soluție”, a mai spus acesta.

Medicii de familie ar putea taxa consultațiile 

Patronatele medicilor de familie din România au anunțat că au depus deja o sesizare către autorități, dar și către Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu privire la finanțarea pentru 2024.

„Noi acum funcționăm până pe data de 31 ianuarie sub un act adițional. Dacă până la data de 31 ianuarie nu se vor lua măsurile necesare, nu știm ce va face, probabil că nu vom semna din nou contractul începând cu data de 1 februarie”,

a declarat Dumitru Mărășescu, medic primar medicină de familie.

Cei mai afectați sunt însă pacienții care vor trebui să bage adânc mâna în buzunar, dacă se va ajunge la taxarea consultațiilor. În prezent, România are puțin peste 56.000 de medici de familie.