Statul ne obligă să fim sănătoși la final de lună, nu de alta dar, consultațiile în cabinetele de familie sunt imposibile în multe locuri din țară.

Banii decontați s-au epuizat iar unii medici nu au primit fondurile nici măcar pentru luna august. Colac peste pupăză, și sistemul informatic este blocat de mai multe zile.

La cabinetele de medicină de familie din județul Cluj nu se mai acordă consultații pentru boli acute, subacute sau cronice și nu se eliberează documente medicale.

„Vom asigura urgențele. Din nefericire suntem, nu pentru prima dată, dar pentru prima dată în modul cel mai serios, pentru că este o lună plină de viroze, urmează un trimestru întreg plin de viroze și, dacă în prezent nu suntem plătiți, am înțeles că se vor face împrumuturi din banii de pe trimestrul patru, lucrurile devin tot mai serioase”, a declarat Claudia Butanu, medic de familie.

Situația este disperată în sute de cabinete medicale din țară

„Normal că afectează, vă dați seama, că sunt oameni care au nevoie”, „Majoritatea care merg sunt pensionari. Îi poartă pe drumuri, nu au bani suficienți”, „Tot noi suferim, nu?! Și mai ales oamenii în vârstă, cine e bolnav, toată lumea suferă, nu-i ok”, spun pacienții.

Grav este că situația s-ar putea repeta și în luna octombrie.

„Am depășit și numărul de servicii decontat de casă. Suntem în imposibilitatea de funcționare normală a cabinetului pentru neplata serviciilor pe luna august și bineînțeles, cireașa de pe tort, sistemul nu funcționează”, a declarat Emiliana Costiug, președinte Asociația medicilor de familie Cluj.

„Este nefuncțional din data de optsprezece, am primit comunicat vineri, în data de douăzeci și doi, este la fel, disfuncțional.

Sunt probleme majore cu toate că, Casa Națională a scos posturile de IT-ști la concurs cu salarii destul de bune, de peste 3000 și ceva de euro, se pare că au fost tot neocupate”, a mai spus dr. Claudia Butnaru.

Citește și: Elev de 10 ani din Satu Mare, în comă după ora de sport! Polițiștii au deschis dosar penal

„Niciodată nu merge aparatul, ca să poate să lucreze cu aparat, trebuie să mergem înapoi o dată, de două ori și de trei ori ca să scoatem rețetele”, „Și eu am lucrat cândva în sănătate deci, atunci nu au fost asemenea probleme”, se plâng clujenii.

În cel mai bun scenariu, banii ar putea ajunge la medici la finalul acestei săptămâni.

„Urmarea demersurilor pe care le-a efectuat Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe parcursul acestei săptămâni vor fi comunicate Casei de Sănătate Cluj filele de

buget, așa cum au fost ele aprobate de Ministerul Finanțelor, a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt CAS Cluj.

Aproximativ 400 de localități din România nu au medic de familie, asta în condițiile în care peste 4000 de specialiști au părăsit țara și s-au angajat în străinătate în ultimii ani.