Guvernul scoate tot mai mulți bani din fondul de rezervă, devenit de nevoie pușculiță. Ministerul Muncii a primit bani care să acopere plățile până la finalul anului. Pentru 2024, când costurile cu pensiile vor crește, guvernanții speră să colecteze mai mult. Analiștii avertizează că ne-am putea trezi cu taxe noi.

Guvernul a impus limite drastice de cheltuieli, a cerut prudență și economie, dar tot nu se ajunge cu banii.

Ministerele nu mai au fonduri suficiente încă de pe acum, așa că au apelat la singura variantă la îndemână: fondul de rezervă al statului, devenit pușculița oricui are nevoie de bani. Premierul a anunțat că lipsa acestor resurse financiare ar duce la un blocaj în întreaga societate.

„În ciuda tuturor greutăților și apocalipsei, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul acestui an.

Vorbim despre pensii, alocați, șomaj, educație, sănătate”
, a declarat Marcel Ciolacu.

Pe lista celor care apelează la pușculița statului se află și Ministerul Muncii. Pentru ca toate plățile să fie făcute luna viitoare, inclusiv milioanele de pensii, bugetul a fost suplimentat cu două miliarde de lei.

„Sistemul public de pensii este nesustenabil din punct de vedere economic, atât pentru Guvern, și vedem că este în continuare în deficit și deficitul tot crește, cât și pentru contributor”,

a spus Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Nevoia de bani se va resimți cel mai puternic de la anul, atunci când vor intra în vigoare prevederile noii legi a pensiilor. Impactul e uriaș. Doar pentru ultimele patru luni din 2024, Guvernul ar mai trebui să facă rost de zece miliarde de lei. Pentru 2025 statul va avea nevoie de 33 de miliarde de lei suplimentar față de cheltuielile preconizate.

Datele arată că situația nu e deloc roz în economie, dar guvernanții speră că au descoperit secretul pentru a face rost de bani.

„Este foarte important să acționăm astfel încât pe de-o parte să reușim să colectăm mai bine, pe de altă parte să avem o evaziune fiscală mai scăzută”, crede Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Dar de la anul, căci pentru finalul acestui an ministrul Finanțelor nu are nicio speranță.

„Știm cu toții că luna noiembrie nu este una foarte bogată în încasări de impozite și taxe. De asemenea știm cu toții că sfârșitul de an este unul în care cheltuielile escaladează”, a explicat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Specialiștii în economie spun că anul viitor va fi și mai împovărător pentru populație: „Cu siguranță vor mai fi majorări de taxe și chiar mult mai puternice decât seria de majorări pe

care am avut-o în acest an. Probabil anul viitor se va merge din nou cu taxe pentru companii, dar aceste taxe pentru companii se vor duce tot în prețul final.”

În luna august, România ajunsese la o datorie guvernamentală totală de aproape 736 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că fiecare român e dator cu aproape 40 de mii de lei.

„Și o să fie și din ce în ce mai mare, bănuiesc. Pentru români cred că o să fie greuț, dacă nu greu”, „Noi abia ne târâm cu pensii și cu salarii mici și ei se împovărează, ne împovărează de fapt”, se plâng oamenii.

Doar Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Educației au primit mai mulți bani decât cel al Muncii la această pseudo rectificare: 3,5, respectiv 3 miliarde de lei.