Cumpărăturile ne fac mai fericiți. Cel puțin asta spun cei care fac shopping impulsiv, mai ales acum, în perioada reducerilor. Inclusiv studiile demonstrează acest lucru, dar specialiștii atrag atenția că bucuria cumpărăturilor este una de moment și nu ne poate rezolva emoțiile negative pe termen lung. În aceste zile, magazinele din mall-uri își atrag clienții cu reducerile de sezon. Vitrinele pline cu oferte sunt greu de refuzat, mai ales că unele prețuri sunt tăiate cu 50 la sută.

Citește și: Românii au păstrat tradiția cozilor la taxe și impozite! Au așteptat și câte patru ore, în ger, până s-au deschis ghișeele

„Este a doua mea natură. Femeie fiind, îmi place foarte mult să fac shopping. Îmi cumpăr destul de multe lucruri că sunt la reducere și găsesc multe lucruri draguțe, măsurile mele”, a declarat o româncă.

Tentați de preț și de reduceri, oamenii au tendința să cumpere și lucruri de care nu au neapărat nevoie.

„Majoritatea sunt inutile pentru că după ce le iau parcă nu le mai folosesc și după aia mă gândesc de ce le-am luat, dar mă rog, așa e. E un fel de terapie”, a declarat o tânără.

Tot mai multe persoane spun ca fac terapie prin shopping, iar o sesiune de căutări prin magazine îi face mai fericiți.

„Am o perioadă în care o săptămână îmi place foarte mult ce mi am luat impulsiv, după nu mai îmi plac, după iar revin și tot așa și probabil de aia mă și întorc așa de des la cumpărături, că nu mai îmi place ce mi-am achiziționat ”, a mai spus o femeie.

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la cumpărăturile impulsive 

Specialiștii atrag însă atenția că o sesiune de cumpărături în mall nu ne rezolvă problemele pe termen lung.

„Mersul la cumpărături poate să ofere o oarecare satisfacție de moment, dar, în foarte multe cazuri poate, de asemenea, și să umple un gol afectiv din viața persoanelor. Simt și ei nevoia să se dezlănțuie în magazine, să ia o doză de aer social și, mai ales, perspectiva faptului că au un control în viața lor, că au o putere de decizie”,

a explicat Valentina Simon, psihoterapeut.

Mai mult, specialiștii în economie spun că aceste tipuri de cumpărături impulsive ar trebui limitate de buget, astfel încât să nu rămânem cu buzunarele goale.