Nici nu s-au deschis bine magazinele și centrele comerciale că românii le-au și luat cu asalt. Fie că au vrut să mănânce, să mai facă niște cumpărături sau pur și simplu să se relaxeze, au ajuns să stea la coadă la intrările în mall-uri. La orele prânzului era o aventură să-ți croiești drum prin galeriile unui centru comercial din Capitală.

Unii au venit strict pentru relaxare, o plimbare prin magazine sau un masaj bun la aparatele profesioniste.

Alții, sătui de atâtea sarmale, piftie sau cozonaci, au obținut morțiș să schimbe meniul: „Am mâncat pe shaormă și mergem acasă acum”, „Eu sunt la o dietă, așa că nu am mâncat prea mult, dar mai mult ideea de a bea o cafea în oraș. Nu sunt așa mulți bani după sărbători și după ce am făcut cadouri tuturor de Crăciun, dar mi-am luat un pulover foarte basic, clasic, bej.”

De altfel, rundele de shopping sunt plăcerea nevinovată a multora dintre noi: „Mai cheltuim niște bani să meargă bine tot anul, să cheltuim bani. Nu producem cât cheltuim, dar e ok”, „Pe mine mă relaxează chestia asta, plimbatul. Mai vedem ceva, mai cumpărăm ceva dacă se poate, dacă nu mergem acasă, mâncăm ceva și e gata.”

Iar pe lista de cumpărături a românului care a trecut prin mall în a doua zi din an și-au făcut loc rapid de toate: „Niște jucării, ce dorește fetița, și o mâncărică, cam atât”, „Nu am cumpărat eu, a cumpărat nora mea. Altceva nimic, doar să ne relaxăm. Sunt venită din Italia.”

La restaurantele de tip fast food a fost o aglomerație de nedescris.

Mesele nu au rămas goale cât a fost ziua de lungă, dar și patinoarul le-a făcut cu ochii multora, mai ales celor mici:  „Să se distreze puțin ei și cam atât. De mâine ne întoarcem la serviciu. Sărbătorile le-am petrecut acasă, în familie, cu cei dragi”, „Foarte frumos, mai ales ținând cont că este ziua mea de naștere, fac 41 de ani, și am zis să vin cu copiii și cu soțul.
Am mâncat, stăm pe patinoar și seara cu prietenii.”

Pentru unii, evadarea din mall a venit ca o binecuvântare după zile întregi de sărbătoare în care nu au avut vreme nici să respire din pricina musafirilor: „Rude, prieteni, vizite, întreg programul. Aici te topești în mulțime, nu ai nimic de făcut neapărat, după un anumit program.”

Începând de marți, atât centrele comerciale cât și magazinele au revenit la programul normal.