După mai bine de șase luni de secetă la Constanța a apărut prima ploaie insuficientă, însă pentru terenurile agricole care au ajuns să arate ca un deșert. Specialiștii spun că ar trebui să plouă zilnic timp de două luni ca lucrurile să revină la normal. Așa arată terenurile din Constanța, după o ploaie mocănească ce a ținut doar câteva ore. În tot județul nu a mai plouat de mai bine de jumătate de an, iar pământul a ajuns să arate precum betonul.
„După șase luni de secetă, astăzi, nivelul de precipitații a atins numai doi litri pe metru pătrat, insuficient pentru recoltele oamenilor. Cam așa arată pământul după ploaia de azi.
Specialiștii nu vin cu vești bune cu privire la terenurile agricole din România
Cornel Camfir administrează 1.000 de hectare de teren în zona Cobadin și se teme că va fi nevoit să renunțe la el, deși a semănat porumb, floarea soarelui, grâu, rapiță și orz, nimic nu pare să crească din pământul secat.
„Urme de umezeală nu sunt, ar trebui cel puțin la ora actuală, cum era o normă de udat, să venim cu un 800 de metri cubi de apă la un hectar ca să vorbim de răsărire. Am semănat rapiță în august, la sfârșitul lui august, nu a răsărit absolut nimic nici acuma”, a declarat bărbatul. Nici specialiștii nu vin cu vești bune. Ca recoltele să fie la fel de roditoare ca înainte de secetă ar trebui să plouă zilnic, timp de două luni.„Solul la această dată, pe adâncimea de 1,20, unde putem lua probe de sol, se află la coeficientul de ofilire, deci ne-ar trebui dacă ar fi posibil și ceea ce nu cred că cantități de precipitații cuprinse între 120 și 180 de milimetri, ceea ce este imposibil”, a declarat Ion Bulică, director executiv stațiunea de cercetare culturi irigate. În lipsa precipitațiilor, consecințele sunt grave.