Ce nume se sărbătoresc de Florii? Floriile, numită și Intrarea Domnului în Ierusalim, este una dintre cele mai mari sărbători cu cruce roșie din Biserica Ortodoxă. Creștinii au mare evlavie față de această zi sfântă, care anul acesta se serbează pe data de 9 aprilie, într-o zi de duminică.
Sărbătoarea precede praznicul Învierii Domnului, care are loc pe 16 aprilie 2023. Floriile amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în cetatea considerată sfântă, pe spatele unui asin, fiind întâmpinat de către locuitorii zonei.
Ce nume se sărbătoresc de Florii? Peste 1,6 milioane de români își serbează onomastica în această zi sfântă
Aproximativ 1,6 milioane de români își sărbătoresc onomastica în ziua de Florii. Dintre aceștia, peste 334 000 poartă numele de Florin, 147 328 se numesc Viorel, iar 54 759- Florian.
În ceea ce privește femeile, cele mai multe doamne și domnișoare, aproximativ 146 268, care își serbează onomastica cu ocazia acestui praznic se numesc Viorica, urmate de numele Florentina, pe care îl poartă peste 128 000 de românce, notează ziarulunirea.ro.
Numele care se sărbătoresc de Florii:
- Anemona
- Brânduşa
- Camelia
- Codrin
- Codrina
- Codruţ
- Codruţa
- Crăiţa
- Crenguţa
- Crina
- Crinu
- Crinuţa
- Crizantema
- Dalia
- Delia
- Floarea
- Flora
- Florenţa
- Florentin
- Florentina
- Florica
- Florin
- Florina
- Garofiţa
- Gentiana
- Gherghina
- Iasmin
- Iasmina
- Iris
- Lăcrimioara
- Laur
- Laura
- Laurenţiu
- Laurian
- Lauriana
- Malina
- Margareta
- Micsunica
- Mugurel
- Narcis
- Narcisa
- Panseluţa
- Romaniţa
- Roza
- Rozalia
- Trandafira
- Violeta
- Viorel
- Viorela
- Viorica
- Zambila
- Zambilica
Semnificația numelor sărbătorite de Florii
Brândușa semnifică floarea dragostei și a pasiunii.
Margareta provine din limba latină și înseamnă curaj.
Mălina provine din limba romană și înseamnă mălin, un arbust decorativ din familia rozaceelor, care face flori albe.
Numele Laur, Laura și derivatele acestora Laurențiu, Loredana, Lori, Lavinia, semnifica în vechime o coroniță cu frunze de laur, cunoscut și ca dafin, care era așezată pe capul împăraților, a
oamenilor considerați extrem de importanți pentru societate, dar și a celor care învingeau în luptă. Până în ziua de astăzi, coronița este un simbol al biruinței.Iris are ca origine o povestire mitologică. Se presupune că Iris era servitoarea zeiței Hera, care ducea personal scrisorile pe care aceasta i le trimitea lui Zeus. De asemenea, în anumite culturi se spune că această entitate aducea curcubeul după ce norii de furtună se risipeau.
Citește și: Floriile 2023: Când are loc sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim? Tradiții și obiceiuri
Numele Narcis și varianta sa pentru feminin, Narcisa, reprezintă floarea națională a Scoției. De acest nume se leagă mai multe legende, însă de departe cea mai cunoscută este povestea lui Narcis, un tânăr care a murit pentru că se iubea prea mult pe sine.
Se spune că într-o zi băiatul se privea în apa unui lac, când a căzut din greșeală înauntru și s-a înecat, iar în acel loc ar fi răsărit prima narcisă.