Febră, stare de moleșeală și tuse sunt simptomele care ne duc cu gândul la o răceală sau o gripă, așa că unii preferă să se trateze acasă. O perioadă timp în care simptomele se pot agrava. Medicii spun că exact aceleași semne indică în unele cazuri o pneumonie, așa se explică numărul tot mai mare al pacienților ce ajung la spital în stare gravă. Acest domn este din Hunedoara și de sâmbătă este internat la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pe secția de pneumologie: „Frisoane, căldură, slăbit, simptome de vomă.
Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al bătăilor inimii greața, vărsăturile și tusea. În, alt salon, o doamnă în vârstă de 69 de ani se află sub tratament de o săptămână: „Am crezut că e răceală.
Cum putem diferenția pneumonia de alte răceli?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese în rândul copiilor sub cinci ani sunt cauzate anual de această boală. „Chiar de la începutul anului au fost peste 1.000 de cazuri internate în Spitalul Victor Babeș. Motivul ar fi poate, cumva, pacientul se prezintă foarte târziu la spital și datorită faptului că se confundă simptomatologia, crezând la început că este infecție virală”, a declarat Ionela Iovan, medic primar pneumonie.
Diagnosticarea pneumoniei se face cu ușurință cu ajutorul unei radiografii toracice. Pneumonia este a opta cauză de deces la nivel mondial. Pacientul la început are un debut cu febră, creșterea frecvenței respiratorii, frisoane, tuse cu expectorație galbenă-verzuie, junc toracic, dureri, de aceea pacientul trebuie să se prezinte la medic.
Alimentația, dar și schemele de vaccinare, contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire, spun medicii.