Meteorologii anunță un iunie fără precedent, cu temperaturi extrem de ridicate în sud-estul Europei. Grecia se confruntă deja cu un sezon intens de incendii de vegetație, iar în Italia, temperaturile depășesc 40 de grade Celsius. Turiștii ignoră avertismentele de alertă roșie, în timp ce pompierii greci luptă să controleze focurile de lângă Atena, evacuând două sate. În timp ce Grecia se pregătește pentru zile dificile, restul Europei continuă să se confrunte cu efectele severe ale caniculei și ale schimbărilor climatice.

Sud-estul Europei se află sub avertizare de temperaturi mari

Este un iunie fără precedent, spun meteorologii, iar efectele caniculei sunt resimțite puternic în această perioadă mai ales în sud estul Europei. Grecia se pregătește deja pentru un sezon lung de incendii de vegetație, însă chiar și așa turiștii ignoră avertismentele de alertă roșie. Cupola de căldură face deja ravagii în sud estul Europei. În Italia, în Sicilia și Sardinia, dar și la Roma, termometrele au sărit de 40 de grade celsius.

O atmosferă sufocantă a fost și în Turcia și în Cipru, însă cei mai afectați rămân grecii și asta pentru că la ei sezonul incendiilor de vegetație a început mai devreme anul acesta. Peste 70 de pompieri și 13 avioane și elicoptere au încercat să țină sub control focul izbucnit în apropiere de Atena.

Temperaturile extrem de ridicate și vântul puternic au dus la evacuarea a două sate.

Canicula neașteptată din luna iunie a dus deja la apariția peste 60 de incendii în ultimele 24 de ore. Cele mai grave s-au raportat în zonele de lângă capitala Greciei, acolo unde cel puțin două persoane au ajuns la spital. Pompierii eleni se pregătesc pentru zile dificile și asta pentru că în medie un incendiu izbucnește la fiecare zece minute.

În timp ce autoritățile caută în continuare două franțuzoaice și un american, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că există deja un tipar care se repetă în canicula ucigătoare.

Toți cei patru turiști decedați în Grecia au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate, iar ce s-a întâmplat mai departe în plină arșiță este complet explicabil, conform cercetătorilor, turiștii aflați la plimbare sub cupola de foc au ajuns în incapacitatea de a gândi clar și chiar de a și aminti drumul pe care au luat-o. La riscurile căldurii excesive se adaugă și vârsta înaintată.

Citește și: VIDEO Înghețată și dușuri reci pentru animalele de la grădinile zoologice în zilele caniculare

Atât cei dispăruți, cât și turiștii decedați aveau între cincizeci și optzeci de ani. Expunerea la temperaturi mari poate fi periculoasă, însă pentru oricine.

Nici alerta roșie și nici codul portocaliu din Grecia nu-i de înapoi pe turiștii nerăbdători să se bucure de vacanță. În acest zbor cu destinația Zakyntos s-au îmbarcat de pe aeroportul din Iași peste o sută cincizeci de persoane. În timp ce jumătate din continent fierbe, în Marea Britanie temperaturile sunt sub media lunii, iar în Germania și Polonia grindina face ravagii.

Potrivit prognozei Serviciului Copernicus privind schimbările climatice care acoperă perioada iulie-septembrie, Europa se va confrunta cu temperaturi mai ridicate decât media și în a doua jumătate a verii.