Pensionarii sunt sfătuiți să depună contestații la Casele teritoriale de care aparțin pentru a clarifica aceste situații.
Pensionarii susțin că anii de contribuție nu le-au fost luați în considerare, alții afirmă că nu toate veniturile le-au fost incluse, iar unii spun că formula de recalculare a fost aplicată incorect.
Soluțiile Casei de Pensii pentru bătrânii aflați în această situație
O parte dintre pensionari au decis să nu depună contestații, ci să se adreseze direct instanțelor. Aceștia au un termen de 45 de zile pentru a contesta recalcularea pensiei în justiție. Ca urmare, pensiile vor fi recalculate pentru zeci de mii de pensionari.
Citește și: VIDEO Mica recalculare, probleme mari pentru pensionari. Vârstnicii sunt nevoiți să facă noi drumuri
Casa de Pensii a Municipiului București a informat că doar un număr redus de pensionari au contestat recalcularea pensiei, respectiv 68.000 dintr-un total de 4.800.000 de pensionari.
– 62.600 de cereri depuse de pensionari la nivel național (2.853 vor fi revizuite). Acestea au fost recalculate.
– 774 de cereri de revizuire vor fi emise la nivelul Municipiului București
– 686 de cereri de revizuire vor fi emise la nivelul județului Ilfov
– 4.900 de decizii de recalculare mai trebuie trimise în județul Ilfov
Posibile erori apărute la recalcularea pensiilor
- Printre posibilele erori care ar fi putut apărea în urma recalculării se numără:
Preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de
invaliditate/dizabilitate.
- Preluarea incorectă a datelor din documentele justificative: Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate;
- Interpretarea eronată a legislației: Aceasta poate duce la erori în determinarea stagiilor contributive/ necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
- Certificarea/declararea incorectă a datelor de către angajatori: Informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensiei;
- Comunicarea inexactă/lipsa comunicării din partea beneficiarilor: Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei;
- Calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate: Această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor.