Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului este una dintre cele patru perioade canonice de post din anul bisericesc, fiind un post de bucurie în anticiparea Nașterii lui Hristos. Postul începe joi, pe data de 14 noiembrie, iar ultima zi va fi pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Are o durată fixă, de 40 de zile.
Citește și: Ce obiceiuri trebuie să respecte femeile de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024?
În această perioadă, credincioșii care vor să țină postul trec printr-o abstinență de la anumite alimente, bături, dar și de la anumite obiceiuri sau vicii. Postul Crăciunului este considerat mai permisiv decât Postul Paștelui, deoarece există mai multe dezlegări la pește. Postul Craciunului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. În postul Crăciunului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate ale acestora, dar nici carne de pește, decât în zilele cu dezlegare la pește.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2024:
- Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Templu)
- Sâmbătă, 23 noiembrie
- Duminică, 24 noiembrie
- Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)
- Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Andrei)
- Duminică, 1 decembrie
- Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)
- Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)
- Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sf. Nicolae)
- Sâmbătă, 7 decembrie
- Duminică, 8 decembrie
- Joi, 12 decembrie
- Sâmbătă, 14 decembrie
- Duminică, 15 decembrie
De ce Postul Crăciunului durează 40 de zile?
Perioada de 40 de zile nu este doar pentru abstinență alimentară, însă reprezintă și o perioadă de purificare a sufletului, de meditație și de reflecție. Toți credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase, să fie buni și să rezolve orice conflicte ar putea avea cu cei din jur.
Vă întrebați de ce Postul Crăciunului durează 40 de zile? Biserica a adoptat această perioadă de post înainte de Crăciun, perioada celor patruzeci de liturghii, pentru
a veni în ajutorul creștinilor. Simbolul celor 40 de zile de post Fiind următori lui Hristos.Creștinii postesc 40 de zile înaintea celei mai mari sărbători a creștinătății, Învierea, asemenea lui Hristos, care, înainte de a-și începe activitatea sa de propovăduire și de a se descoperi lumii ca Mântuitorul Cel Înviat, a postit 40 de zile și 40 de nopți, după care a înfruntat cu succes cele trei ispitiri ale diavolului, relatează crestinortodox.ro.
Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Moise a postit negru 40 de zile și nopți înainte de a primi de la Dumnezeu tablele Legii, cu cele 10 Porunci.
Cifra 40 este des întâlnită în Vechiul Testament:
- potopul lui Noe durează 40 zile și 40 nopți
- poporul Israel a mâncat mană din cer și a fost purtat prin pustie 40 de ani înainte de a intra în țara făgăduită de Dumnezeu
- profetul Iezechiel a stat culcat 40 de zile pentru cei 40 de ani de nelegiuiri ai poporului iudeu
- primii regi ai poporului ales au domnit cam tot 40 ani (David, Solomon) ca și alți regi sau judecători drepţi (Otniel, Debora şi Barac, Ghedeon, Eli, Ioaş)