După ce a bătut la porțile Schengen timp de 14 ani, România a izbutit. Joi, 12 decembrie, s-a votat aderarea completă la zona europeană de liberă circulație. România scăpase încă din luna martie a anului trecut de controalele la granițele aeriene și maritime, iar de la 1 ianuarie vor fi eliminate și verificările de la frontierele terestre cu Ungaria și Bulgaria.
Așteptările de la punctele de frontieră vor deveni de la 1 ianuarie istorie. Obișnuiți deja cu timpii uriaș de așteptare, șoferii vor mai întâi să vadă minunea aderării pentru a se convinge. Intrarea în spațiul Schengen înseamnă în primul rând timp câștigat. Decizia aceasta este ultimul pas pentru aderarea completă a țării noastre, alături de Bulgaria, la spațiul european de liberă circulație. România scăpase de granițele aeriene și maritime în martie.
„Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea”, a declarat Klaus Iohannis.
Ce controale vor mai exista la vamă, chiar dacă intrăm în Schengen?
Chiar dacă dispar cozile, timp de șase luni vor mai fi totuși controale aleatorii la frontierele cu Bulgaria și Ungaria. „Controale aleatorii, controale bazate pe analiză de risc, controale care să nu stingherească traficul la frontieră.
Obiectivul pe care îl avem este să dispară cozile de kilometri de la vămile noastre”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.În timp ce președinta Comisiei Europene posta un mesaj în română și în bulgară, în care a salutat decizia consiliului JAI, la București, premierul Marcel Ciolacu spunea că este un triumf al românilor. „Aceasta este, de fapt, o victorie a dreptății și a demnității naționale”, spunea
Marcel Ciolacu.Aderarea țării noastre la spațiul Schengen va aduce o serie de avantaje. „Cetățenii români care vor călători în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil și nu vor mai pierde timp la controale, în timp ce transportatorii vor fi scutiți de cozile infernale care se formează acum la frontierele cu Bulgaria și cu Ungaria din cauza procedurilor birocratice.
Datele arată că 25 de milioane de călători și peste 11 milioane de automobile au trecut anul trecut granițele României cu Bulgaria și Ungaria.