Doar zece zile ne mai despart de aderarea la Schengen, care ar trebui să faciliteze călătoriile cu avionul peste hotare. Dacă adulții vor scăpa de controalele de la frontieră, minorii vor avea nevoie de o declarație specială care îi pune în încurcătură pe părinți. În aeroporturi se fac deja ultimele pregătiri. Mai sunt zece zile până când vom scăpa de controalele de la frontieră din aeroporturi.

Citește și: VIDEO Investiții uriașe pentru „Air Schengen”! Sunt pregătiri intense în toate aeroporturile din România

În prezent, peste 420 de milioane de persoane călătoresc liber între cele 27 de țări membre, iar de la finalul lunii martie acestora li se vor adăuga și românii. Deocamdată, doar pe calea aeriană. Iată care vor fi pași de urmat pentru călători.

„Când ajung la aeroport, toți pasagerii, indiferent de destinația călătoriei, vor face controlul de securitate, controlul bagajelor și scanarea corporală. Aici este o zonă comună, unde întâlnim cafenele, restaurante, spații comerciale sau săli de așteptare, până la limita de control pentru cei care vor să călătorească în spațiul

non-Schengen și care trebuie să facă un control la punctul de frontieră”
, a declarat reporterul NEWSTIME.

Părinții vor fi nevoiți să vină mai devreme la aeroport 

Pentru ceilalți călători, care vor circula în interiorul spațiului Schengen, lucrurile se simplifică. Procedura devine mai complicată pentru familiile cu copii. Părinții vor fi nevoiți să vină mai devreme la aeroport pentru a obține o declarație, document care nu era obligatoriu până acum.

„Autoritățile au propus ca părinții sau reprezentanți legali să meargă în zonele special amenajate unde să obțină o autorizație de călătorie pentru minori, pe care ulterior o vor prezenta aici, polițiștilor de frontieră. În cazul minorilor care au peste 16 ani, aceștia pot călători singur doar dacă prezintă o declarație notarială prin care părintele sau tutorele legal este de acord cu acea călătorie”, a explicat reporterul NEWSTIME.

Pentru o orientare mai bună a călătorilor, în aeroporturi vor fi montate indicatoare speciale. De la 31 martie, România va intra în Schengen doar în privința transportului aerian. Nu se știe încă momentul în care vor fi eliminate și controalele la frontierele terestre, pentru că guvernul austriac nu s-a răzgândit și nu este de acord cu aderarea româniei la spațiul intracomunitar.