De teama tentatelor teroriste, tot mai multe state din spațiul Schengen introduc controale spre granițe. Italia a cerut inclusiv suspendarea tratatului privind libera circulație, după ce conflictul din Orientul Mijlociu a escaladat, iar problema migranților poate fi ținută cu greu sub control. În Franța și Elveția au fost evacuate iar aeroporturile din pricina unor amenințări cu bombă. De sâmbătă nu se va mai putea trece atât de ușor granița din Slovenia în Italia, după ce guvernul de la Roma a impus restricții și controale severe din pricina posibilelor atacuri teroriste, care au început să provoace spaimă

în Europa. Pe lângă Italia, alte nouă state din spațiul Schengen au decis să pună în stand by tratatul și să nu lase pe oricine să le treacă frontierele. Vorbim despre Austria, Germania, Norvegia, Danemarca, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia și Franța.

Citește și: Planul de invazie în Gaza este gata. Declarații exclusive despre războiul din Țara Sfântă

În situațiile neprevăzute se pot introduce controale la granițele interne pe perioade de maxim zece zile, cu prelungiri de maxim douăzeci de zile, dar pe o perioadă maximă totalizând

două luni. În cazul acesta, Comisia Europeană nu trebuie să fie notificată înainte, dar statul respectiv are obligația să notifice de îndată Comisia Europeană ce ia aceste măsuri. Siguranța și securitatea spațiului Schengen sunt subiect de dezbatere la Luxemburg, unde consiliul JAI a reunit miniștrii de interne din Europa.

Premierul italian Giorgia Meloni a cerut suspendarea tratatului privind libera circulație în Europa. Spune că măsura e necesară având în vedere că nivelul de alertă teroristă a crescut deja în marile capitale din Uniunea Europeană.

Suspendare a tratatului este doar în cazul în care o criză majoră determină probleme semnificative la granițele externe ale Uniunii Europene, care poate să pună în pericol zona Schengen și siguranța națională a statelor din ea. Și asta înseamnă că Consiliul poate decide asta pentru o țară sau pentru mai multe țări din Uniunea Europeană, dar doar la propunerea Comisiei Europene.

S-ar putea discuta și problema aderării României la spațiul Schengen

În Franța, pentru a doua zi consecutiv domnește haosul. În urmă cu puțin timp, aeroportul din Strasbourg a fost evacuat după o alertă cu bombă. Mai mulți europarlamentarii români erau printre pasageri și au fost nevoiți să plece spre Germania ca să poată veni acasă. Și în Elveția este panică. O altă alertă teroristă a fost emisă pe aeroportul Basel.

„Sigur că a creat destul de multe neplăceri în cursul zilei de astăzi.

Au fost 130 de avioane care au fost anulate din Franța și acum merg în Bruxelles și încerc să zbor dimineață, deși se pare că și acolo sunt ceva probleme. Înțeleg că este cel mai puțin păzit aeroport din Belgia”, a declarat Daniel Buda, europarlamentar.

Miniștrii de interne spun că trebuie luate decizii cruciale în privința pactului pentru migrație, care să le permită statelor europene să expulzez mai ușor refugiații.

S-ar putea discuta și problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, care inițial nu a fost pe ordinea de zi. Încă se fac presiuni asupra Austriei și Olandei, singurele state care se opun aderării.