Un val de proteste în toată lumea musulmană a izbucnit după atacul asupra spitalului din Gaza. Mii de manifestanți au asaltat ambasadele țărilor occidentale, în Iordania, Liban și Turcia și Cisiordania. În Berlin, o sinagoga a fost atacată cu cocktailuri Molotov, iar Franța a evacuat opt aeroporturi din cauza unor alerte. Amenințări teroriste au fost și în Belgia sau în liniștita Elveției. Gruparea hezbollah vorbește de o furie fără precedent declanșată chiar în ziua în care președintele american Joe Biden a sosit în Israel.

Scene cutremurătoare s-au petrec în afara Ambasadei Statelor Unite din Beirut.

Citește și: Atacul asupra spitalului din Gaza schimbă datele războiului! Israelul și Hamasul își aruncă vina pentru masacru

Soldații intervin să disperseze militanții pro-palestinieni care încearcă să pătrundă în reprezentanța americană. Personalul diplomatic a părăsit anterior țara pentru siguranța sa. Forțele de pază resping atacul cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

În zadar însă, pentru că mulțimea furioasă nu se lasă dusă. Sunt imagini de război în Liban. Protestatarii aruncă pietre și cocktailuri Molotov spre militarii care se apără inclusiv cu scuturi. Începute de dimineață, protestele s-au transformat în revolte masive împotriva Statelor Unite. Manifestanții violenți au fost respinși de soldați pe străzile care înconjurau ambasada, dar acolo au continuat ciocnirile violente cu armata libaneză.

Departamentul de stat a transmis tuturor americanilor o alertă de călătorie în care îi sfătuiesc să nu meargă spre Liban.

S-au înregistrat violențe între protestatari și ofițerii de poliție în Cisiordania. În Liban, protestatarii s au urcat pe zidurile Ambasadei Statelor Unite, iar în Tunisia, o mulțime uriașă pro-Palestina a protestat la porțile Ambasadei Franței. Mulțimi furioase au luat cu asalt ambasadele israeliene și occidentale, după ce gruparea hezbollah a anunțat că miercuri, 18 octombrie, va fi o zi a furiei fără precedent.

Val de proteste în toată lumea musulmană a izbucnit după atacul asupra spitalului din Gaza

O serie de orașe din Cisiordania, condusă de autoritatea palestiniană a lui Mahmut Abas, au fost scena ciocnirilor violente între manifestanți și poliție. Mulțimea s-a adunat în Ramallah imediat după atacul devastator asupra spitalului din orașul Gaza. Manifestările au degenerat rapid în confruntări cu forțele de ordine palestiniene protestatarii au aruncat cu pietre și au vrut să mărșăluiască spre reședința președintelui Mahmut Abas strigând slogane împotriva regimului său.

La Aman, protestatarii au incendiat steaguri și au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului. Forțele de ordine au fost nevoite să intervină cu gaze lacrimogene. În Iran, mulțimea de oameni s-a adunat în Piața Palestina dină Teheran și a mărșăluit spre ambasadele Franței și Marii Britanii. În urale și strigăte au incendiat drapelul israelian și cel american, au aruncat cu ouă în pereții ambasadei Franței, strigând „moartea Franței și Angliei”.

Mulțimi mari de protestatari s-au adunat și în fața ambasadei Israelului din Ankara și a consulatului din Istanbul.

Polițiștii au folosit gaze lacrimogene și spray-uri cu piper pentru a respinge manifestanții pro-Hamas furioși ieșiți pe străzi. Situație tensionată a fost și la Berlin, unde poliția germană a dispersat mulțimea cu tunuri cu apă, strânsă într-un protest pro-palestinian. Poliția a anunțat că revoltele izbucnite de imigranții musulmani și agenții de ordine s-au soldat cu mai mulți răniți. Demonstrații violente au fost atât la Poarta Brandenburg, cât și în alte două cartiere. Capitalele occidentale sunt în alertă de la izbucnirea războiului și exacerbare antisemitismului.

La Berlin, sinagoga din cartierul Miite a fost atacată cu cocktailuri Molotov. Pe internet au fost postate imagini cu ofițeri de poliție care investigau scena atentatului, după ce Franța a ridicat la maximum gradul de alertă teroristă. Șase aeroporturi au fost evacuate: Lille, Lyon (Bron), Nantes, Nisa, Toulouse și Beauvais au primit amenințări cu bombă, transmite Le Figaro. De asemenea, Aeroportul din Oostende, Belgia, a fost evacuat și el înainte de prânz. Lumea musulmană este în fierbere.