Ministerul Afacerilor Externe anunță decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, în Israel. Unul dintre ei este chiar persoana pe care familia a dat-o dispărută pe data de 12 octombrie 2023. Acesta avea dublă cetățenie și domiciliul în Israel. Cea care a alertat autoritățile a fost chiar mama lui, care declarase că nu-l mai găsește.

Citește și: Atrocitățile războiului dintre Israel și Hamas. Bilanțul victimelor crește de la o zi la alta

„Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel, astfel:

• persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, care deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel;

• persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea, reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare. Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români", a transmis MAE, într-un comunicat.

Autoritățile de la București mai informează că alți 127 de cetățeni români s-au întors vineri, 13 octombrie 2023, în siguranță în țară, prin intermediul a trei curse operate de mai multe companii aeriene. MAE mai precizează că echipa consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah și echipa din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE rămân în continuare pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport. 

O tânără cu origini românești se numără printre victimele din Israel: „Cu adâncă durere ne luăm rămas bun” 

Burna Văleanu este o tânără cu origini românești, în vârstă de doar 24 de ani, care și-a pierdut viața în timpul bombardamentelor din Israel. A fost dată dispărută de către familie, după ce nu au mai putut lua legătura cu ea. Tânăra studentă se afla la un festival muzical de lângă Fâșia Gaza atunci când a fost dată dispărută.

Bruna Văleanu avea cetățenie israeliană și s-a mutat din Rio de Janiero în anul 2015, pentru a studia la o universitate din Tel Aviv. De asemenea, ea avea și origini românești, mama și sora tinerei de 24 de ani fiind românce stabilite în Israel. Bruna Văleanu a fost condusă pe ultimul drum de mai bine de 10.000 de persoane.  

Citește și: Luptele între Israel și Hamas continuă. Bilanțul victimelor este sumbru: 3000 de persoane au murit

„Cu adâncă durere ne luăm rămas bun. Copilul nostru a devenit o mică stea în Univers. Te vom iubi mereu!”, a anunțat familia tinerei, într-o postare pe Facebook.