Ministrul Apărării din Israel i-a anunțat pe soldați să fie pregătiți pentru că ordinul de invazie în Fâșia Gaza o să fie emis foarte curând. De asemenea, ni se transmite că președintele american Joe Biden i-a dat undă verde premierului Netanyahu pentru astfel de operațiune. Sunt așadar ore cruciale în războiul din Orientul Mijlociu. Despre acest subiect a venit cu mai multe detalii Sandu Valentin Mateiu, comandor în rezervă, în cadrul jurnalului NEWSTIME.

Citește și: Val de violențe în Orientul Mijlociu! Protestele au izbucnit în toată lumea după atacul asupra spitalului din Gaza

Radu Andrei Tudor: Aș vrea să ne spuneți ce credeți că mai așteaptă Israelul înainte de a da ordinul de invazie?

Sandu Valentin Mateiu: Cred că nu putem vorbi de o invazie, ci deja de un atac care a început, vă referiți la atacul terestru.

Considerentele cred că sunt de natură politică, în sensul în care avem această joacă cu scutul uman în strategia Hamas, locuitorii Palestinei sunt un scut uman. În strategia israeliană, răspunsul este să dăm la o parte scutul. În sensul în care li s-a spus locuitorilor să meargă la sud de râul Gaza, aici este toată ecuația, în sensul în care în momentul în care Israelul cred că va avea dovada că bună parte din populație s-a retras la sud, cred că vor începe atacul terestru.

Care este planul de invazie în Gaza 

Radu Andrei Tudor: Și despre cum se va intra cu infanterie, așa cum s-a vehiculat până acum, sau se ia în calcul un atac complex de pe mare, de pe uscat și chiar din aer?

Sandu Valentin Mateiu: Am văzut că s-a repetat această idee.

Este firesc să fie cele trei dimensiuni, deja Israelul bombardează, așa cum ați spus, sistematic țintele Hamas. Asta este un lucru evident. Da, încearcă, are de obicei acea strategie, trimite o lovitură oarbă pe clădire, ca locuitorii să plece și după aceea trimit încărcătura de luptă, tocmai pentru a nu produce victime colaterale, însă, sunt situații în care nu trimite acea încărcătură pentru că Hamasul a amenințat că pentru fiecare clădire lovită direct, fără avertizare, va executa unor state.