Deși ianuarie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată, februarie nu pare să urmeze aceeași tendință. Vortexul polar aduce vreme rece, dar fără prea multă zăpadă. Un câmp de înaltă presiune va domina în continuare mare parte din Europa, menținând temperaturi scăzute, dar stabilitate atmosferică și precipitații reduse.

După ninsorile de miercuri din nord-est, doar izolat vor mai apărea fulguieli și ninsori slabe, în special în estul țării și în zonele montane.

Temperaturile vor rămâne în jurul valorilor normale pentru această perioadă.

Citește și: VIDEO Nivel record de zăpadă în Japonia. Cel mai intens val de frig din acest sezon a adus nămeți record în nordul țării

Nopțile și diminețile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi negative în toată țara și ger în depresiunile montane. Pe timpul zilei, maximele vor varia între -2°C în nord-vestul Moldovei și estul Transilvaniei și 6-8°C în vest și sud-vest.

În weekend, presiunea atmosferică va continua să crească, ceea ce va aduce un cer mai degajat și mai mult soare. Aceste condiții vor persista și la începutul săptămânii viitoare. O posibilă schimbare a vremii se conturează abia spre sfârșitul săptămânii, când cresc șansele pentru precipitații mai semnificative.

Meteorologii prognozează ninsori semnificative în nordul țării, generate de vortexul polar care va influența regiunea. În unele zone, stratul de zăpadă a depășit deja 20 de centimetri, iar echipele de deszăpezire lucrează intens cu utilaje pentru a menține drumurile deschise.

Meteorologii anunță că vortexul polar va traversa România

Meteorologii de la Accuweather anunță ninsori în Iași, unde temperatura maximă va fi de doar 2 grade Celsius, iar minima nocturnă va ajunge până la -4 grade. Temperaturile vor continua să scadă în următoarele ore, iar există șanse ca ninsorile să ajungă și în București.

În Botoșani, maxima zilei va atinge 1 grad Celsius, iar noaptea sunt așteptate temperaturi de până la -4 grade.

La Piatra Neamț, vor fi ninsori și temperaturi în jur de 0 grade.

Elena Mateescu, directorul ANM, a precizat că, la început, ninsorile vor afecta zonele montane, urmând ca apoi să se extindă în centrul și nordul țării. Spre mijlocul săptămânii, precipitațiile sub formă de ninsoare se vor răspândi și în est, sud-est, precum și în București.

Meteorologii avertizează că, după mai multe zile cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, vremea se va răci considerabil.

Conform prognozei de la Accuweather, ninsorile vor continua timp de trei zile în două stațiuni montane de pe Valea Prahovei. În zona Azuga, sunt așteptate ninsori semnificative joi, cu o temperatură de -5 grade Celsius. Noaptea, temperaturile vor scădea până la -7 grade.

Citește și: VIDEO Povestea Andei și a lui Ramon, copiii mutați în pod după ce viitura le-a distrus locuința. Micuții tremurau de frică: „A venit inundația și ne-a luat tot”

Ninsorile vor persista și vineri și sâmbătă, când temperaturile nocturne vor atinge -10 grade. La Predeal, prognoza este similară, cu ninsori consistente miercuri și fulgi de zăpadă așteptați și joi și vineri, 7 februarie. Meteorologii au avertizat că ninsori abundente vor afecta și alte localități montane, iar întreaga zonă a Carpaților va fi acoperită de zăpadă.

Meteorologii au anunțat că România se află sub influența unui vortex polar, iar mai multe regiuni ale țării se confruntă cu ninsori și temperaturi scăzute. Pentru a asigura o circulație fluidă pe drumurile publice, echipele de drumari au intervenit activ, iar în județele Iași și Cluj au fost folosite pluguri de deszăpezire pentru a curăța zăpada acumulată pe carosabil.

În februarie, se estimează o ușoară scădere a temperaturilor în unele regiuni, în timp ce altele vor înregistra valori mai ridicate decât media obișnuită. În zonele montane, vor fi ninsori și lapoviță. Între 17 și 24 februarie, temperaturile vor fi ușor mai ridicate, iar spre sfârșitul lunii, se preconizează un deficit de precipitații la nivel național, conform prognozei ANM.