An de an, în comuna Mârșa din Giurgiu, ignatul se sărbătorește așa cum trebuie. Se sacrifică porcul din care se prepară bucatele de Crăciun și, cum nu e timp de stat, bărbații s-au pus pe treabă încă de dimineață: „Pârlim cu paie, pentru a avea șoriciul un gust de răscopt, special, și pe urmă într-adevăr o să-l facem și cu arzătorul. Tradiția cu pai este, înainte numai cu paie se făcea.”
Localnicii spun cu mândrie că încă pregătesc porcul așa cum spune tradiția: „Pregătim fix cum trebuie”
Iar cei care trudesc din greu la tăierea porcului sunt omeniți cu produse tradiționale.
„Vin de casă, pregătim fix cum trebuie, tradițional, pâine caldă, mere, urmează să luăm și covrigi”, spun localnicii.
Tradiția s-a păstrat din tată în fiu, așa că în fiecare an ignatul este motiv de bucurie în toată comuna.
„La noi încă se mai păstrează tradiția, sărbătorim ignatul, așa este în zona noastră, sărbătorim în fiecare an, din tată în fiu. Luăm purcei acum, în luna februarie, ca să-i avem pentru luna decembrie”, mai spun oamenii zonei.
Cea mai bună parte este șoriciul: „E perfect, dar trebuie niște sare. Foarte bun, fără sare nici nu are gust.”
Și aproape de Capitală, în comuna Domnești, județul Ilfov, ignatul s-a sărbătorit în stil mare. „Am făcut cu paie, uitați aici cu baloții de paie, și după am luat cu arzător frumos. Spălat cu sare”, „Luăm cu pâine șoricii”, „Nici nu pot să mai vorbesc de șoricul ăsta și șuncă ca asta n-am mâncat, așa bunătate”,
spun cu încântare localnicii.Pomana porcului a sfârâit în ceaune iar șunca și cârnații au început să se pregătească și ele. Ignatul se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie.