La 50 de zile după sărbătoarea de Paște, sunt prăznuite Rusaliile de Biserica Ortodoxă. Anul acesta, sărbătoarea a picat pe data de 23 iunie, iar a doua zi de Rusalii pe data de 24 iunie.

A doua zi de Rusalii 2024

Sărbătoarea de Rusalii este marcată la 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii a fost ieri, pe 23 iunie, și are loc întotdeauna duminica.

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută drept Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Citește și: Minivacanță de Rusalii. Angajații beneficiază de zile libere cu ocazia Rusaliilor 2024

Sărbătoarea Rusaliilor variază în funcție de regiunea țării. În Moldova și Transilvania, creștinii celebrează Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat timp de 8 zile.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe îndeamnă credincioșii să petreacă Lunea Sfântului Duh în pace și înțelegere, deoarece în această zi blestemele se prind și se întorc asupra celui care le invocă.

Rugăciune care se rostește în a doua zi de Rusalii

”Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi și întru Fiul pururea Te odihnești; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeiești, pe care le împărți precum voiești; prin care și noi nemernicii ne-am

sfințit și ne-am uns în ziua botezului nostru. Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi și Te sălășluiește întru noi și curatește sufletele noastre, că să putem a ne face locaș Preasfintei Treimi.

Așa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăția noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduiește pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, că să cunoaștem deșertăciunea lumii și a celor ce sunt în lume; înviază știință noastră, că neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face și ce se

cuvine a lepăda; îndepărtează și înnoiește inima noastră, că să nu izvorască mai mult ziua și noaptea gânduri rele și pofte necuvioase. Îmblânzește trupul și stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Citește și: VIDEO Minivacanța de Rusalii începe cu plaje pline și vânt puternic

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert gonește-l de la noi. Și ne da nouă duhul dragostei și al răbdării, duhul blândeții și al dreptății, că îndreptând inimile cele slăbite și genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci. Și așa, ferindu-ne de tot păcatul și împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârșit creștinesc și nerușinat și a intră în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închină Ție, împreună cu Tatăl și cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime

Sfânta, slavă Ție!”.

Surse: spynews.ro, monitorulcj.ro