Prima zi de Rusalii se sărbătorește pe data de 23 iunie, iar cea de-a doua zi, pe data de 24 iunie 2024. Iată ce tradiții și obiceiuri sunt păstrate în aceste doua zile!

Rusaliile 2024

Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime, cunoscute popular sub denumirea de „Rusalii”, sunt sărbători importante care anul acesta cad pe 23 și 24 iunie, fiind zile libere oficiale.

În calendarul ortodox, aceste zile sunt marcate cu cruce roșie, indicând că, potrivit tradiției, nu se spală rufe și nu se fac alte treburi casnice. Rusaliile au loc la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. Până la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era marcată ca o dublă sărbătoare: Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh.

Ulterior, aceste sărbători au fost separate, iar Cincizecimea a rămas doar ca Pogorârea Duhului Sfânt.

Citește și: Sfînții Petru și Pavel 2024. Iată ce tradiții se respectă la data de 29 iunie

Legenda spune că, la 50 de zile după Paște, s-a auzit un tunet care a străbătut mulțimea adunată la Ierusalim din toate colțurile lumii. Duhul Sfânt a apărut sub forma unor limbi de foc, pogorând nu doar peste cei 12 Apostoli, ci și peste cei 70 de ucenici.

Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor, însă mulțimea i-a considerat beți.

Sfântul Apostol Petru a vorbit în mijlocul mulțimii și a reușit să convingă 3.000 de oameni să se convertească la creștinism. Astfel, Cincizecimea este considerată sărbătoarea întemeierii Bisericii Creștine, deoarece cei 3.000 de oameni au format prima comunitate creștină din Ierusalim, nucleul viitoarei Biserici.

Tradiții și obiceiuri la Rusalii

În mai multe regiuni ale țării, oamenii își împodobesc casele cu frunze sfințite de tei sau de nuc pentru a alunga duhurile rele, ung ușile cu usturoi pentru a fi feriți de ghinion și dansează Jocul Călușarilor pentru a alunga spiritele Ielelor.

Creștinii ortodocși sărbătoresc această tradiție duminică și luni, cunoscută și ca Pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, sau Rusaliile, denumită popular Duminica Mare.

Tradiția menționează că în ziua Pogorârii Sfântului Duh, după Sfânta Liturghie, se săvârșește vecernia Plecării genunchilor, un ritual special. Preotul, îmbrăcat în veșminte liturgice, citește șapte rugăciuni împărțite în trei grupe, stând în genunchi în fața Sfintelor Uși. Conform tradiției creștine, credincioșii care participă la acest ritual și îngenunchează în Duminica Rusaliilor își pot împlini cea mai arzătoare dorință.

Citește și: Ce să NU faci de Sfinții Petru și Pavel? Apostolii sunt sărbătoriți la 29 iunie

În această zi sfântă, se practică ritualuri pentru a îndepărta puterea Rusaliilor, cunoscute popular ca zâne rele, iele sau împărătesele văzduhului. Tradiția spune că cei care încearcă să vadă Rusaliile dansând vor suferi probleme de sănătate.

În biserici, în ziua de Rusalii, se sfințesc frunze de nuc și flori de tei, care apoi sunt împărțite credincioșilor ca simbol al limbilor de foc coborâte asupra apostolilor. Aceste ramuri verzi sunt folosite pentru a împodobi ferestrele și icoanele, având rol protectiv împotriva ielelor și pagubelor.

Credința populară descrie Rusaliile ca zâne capricioase și răzbunătoare care dansează în cerc pe câmp sau în văzduh. Oricine calcă pe locul unde au dansat se va îmbolnăvi grav, deoarece „a fost luat de Rusalii”.

Pentru a se proteja de necazuri, oamenii folosesc talismane din frunze de pelin, boabe de usturoi și tămâie, păstrate într-o punguță roșie și purtate la brâu.

Surse: romaniatv.netobservatordetimis.ro