Rusalii 2023: Ce tradiții trebuie să respectăm în această zi? Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh este una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini.
Praznicul se celebrează în Biserica Ortodoxă Română la 50 de zile de la Învierea Domnului. Precum multe sărbători mari din țara noastră, și de Rusalii există mai multe tradiții din bătrâni pe care oamenii le respectă și astăzi.
Rusalii 2023: Ce tradiții trebuie să respectăm în această zi?
În țara noastră, Rusaliile se țin diferit în funcție de regiunea țării. Prin urmare, în Moldova și Transilvania credincioșii prăznuiesc Rusaliile timp de trei zile. Pe de altă parte, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile iar în banat, pe 8.
Fiecare zonă din România are tradițiile sale, pe care bătrânii spun că cine le nesocotește va avea de-a face cu spiritele malefice, cunoscute sub numele de Iele.
Citește și: Calendar ortodox iunie 2023: Lista completă a sărbătorilor din prima lună de vară
În această perioadă, oamenii obișnuiesc să poarte în buzunare buruieni, pentru a nu se alege cu această boală.
De asemenea, tot în această perioadă, credincioșii trebuie să ducă crenguțe de nuc și tei la biserică, pentru ca acestea să fie sfințite.
Ce nu au voie credincioșii să facă de Rusalii?
Tot tradiția din bătrâni spune că există anumite lucruri pe care creștinii nu au voie să le facă în zilele de sărbătoare. Astfel, oamenii nu trebuie să facă treburi prin casă, precum să spele, să calce sau să facă curățenie.
De asemenea, nici munca la câmp nu este permisă. Se spune că cei care nu respectă acest lucru sunt prinși de Iele. Oamenii trebuie să știe și că în zilele de Rusalii nu se intră în vie sau în locuri pustii, pentru a nu se întâlni cu spiritele rele.