În fiecare an, pe data de 12 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ioancel Milostiv, zi cu cruce neagră în calendarul ortodox. Sfântul Ioan s-a născut în Amatunda, Cipru, și a trăit în perioada împăratului bizantin Eraclie (610-641). După ce a suferit pierderea soției și a celor doi copii, și având o avere semnificativă, s-a dedicat ajutorării celor aflați în nevoie, fiind cunoscut sub numele de „Milostivul” datorită faptelor sale.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024. Ce nu trebuie să faci înainte de Postul Crăciunului?
La cererea poporului, împăratul Eraclie l-a numit patriarh al Alexandriei. Aici, Sfântul Ioan a continuat să sprijine săracii, înființând adăposturi, spitale și azile pentru cei marginalizați. Într-o întâlnire cu administratorii bisericii, el le-a spus că cei mai mari „stăpâni” ai săi sunt săracii, care îl pot ajuta să atingă mântuirea.
La începutul activității sale ca patriarh, Sfântul Ioan a chemat iconomii bisericii și le-a dat o poruncă: „Mergeți prin toată cetatea și notați-mi numele domnilor mei.” Când aceștia l-au întrebat cine sunt acești domni, patriarhul a răspuns: „Săracii și nevoiașii, cei pe care voi îi numiți așa, sunt domnii mei. Ei mă pot conduce la locașurile veșnice și mă pot ajuta pe drumul mântuirii.” Astfel, iconomii au înregistrat numele a 7.500 de săraci întâlniți prin străzi și spitale. Sfântul Ioan a dispus ca aceștia să primească zilnic un mertic din averea bisericii pentru a-și asigura hrana.
Rugăciune puternică la Sfântul Ioan cel Milostiv
În acea perioadă, perșii atacau Siria și au distrus Sfânta Cetate a Ierusalimului, luând cu ei și lemnul Sfintei Cruci, iar mulți creștini au fost luați prizonieri.
În semn de milostivire, Sfântul Ioan a trimis corăbii cu grâu și aur pentru a răscumpăra prizonierii și pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Astfel, mulți au fost eliberați din robie datorită generozității sale.Pentru a putea asculta mai ușor plângerile tuturor celor care veneau la el, Sfântul Ioan a stabilit două zile pe săptămână, miercuri și vineri, când stătea la ușa bisericii împreună cu câțiva bărbați cinstiți, pentru a judeca disputele și a asculta nevoile celor care veneau la el.
„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul Lui Dumnezeu, pentru rugăciunile plăcutului Tău Ioan cel Milostiv, milostivește-Te spre țara aceasta și spre toată lumea Ta, păzește hotarele cu sabia cea de foc a Arhanghelului Mihail, dăruiește ploi la bună vreme pentru rugăciunile Sfântului Prooroc Ilie, îngrădește-ne cu purtarea de grijă a tuturor Sfinților și mai ales pentru rugăciunile Prea Curatei Maicii Tale. Așa, Doamne Iisuse Hristoase având mijlocire pe Sfântul Ioan cel Milostiv, nădăjduim a trece cu bine hotarul vieții acesteia precum și înfricoșatele vămi ale văzduhului pentru a ajunge în Cereasca Împărăție.Slavă, laudă, mulțumită și închinare să înălțăm Unuia în Treime Ziditorului tuturor și plăcutului Său Ioan, în vecii vecilor. Amin!”