După ce au fost terorizați de urși, sătenii din Vrancea au început să fie atacați de haite de lupi. Localnicii povestesc că în ultimul timp animalele sălbatice au făcut ravagii în gospodăriile lor. De frica unui nou atac, oamenii se tem să mai iasă din case.

În ultimele săptămâni, locuitorii comunei Soveja, din județul Vrancea, au avut parte de atacuri tot mai dese ale lupilor. Animalele coboară din pădurile care înconjoară localitatea, intră în curți și distrug tot în cale.

„În direcția asta, de aici a venit. A rupt ușa cu încuietoare, cu tot cu balamale. A luat de aici și pe aici, pe la vale s-a dus”, spune un localnic.

Localnicii se tem de animalele sălbatice care intră în sat 

Acest tânăr și-a găsit toate animalele din gospodărie sfâșiate:

„Porțile desfăcute, cocoșii mâncați.

Azi noapte a venit în continuare mi-a mai luat iar un câine. Sunt în stare să mă mănânce pe mine”
, mai spune acesta.

Ultimul atac  al lupilor a fost în acest weekend, când în zonă a fost emis un mesaj ro alert, de atunci oamenii trăiesc cu frică.

„Am auzit la biserică, a zis că a dat alarmă, că au venit lupii”, „Le e foame animalelor”, „S-au înmulțit și urșii și lupii.

Cum să nu ne temem? Noi am pus gard de electric. Cred că ne intră în casă până la urmă”, povestesc localnicii.

Aceasta nu este prima dată când oamenii sunt atacați de animale sălbatice. În lunile de primăvară și urșii le-au intrat în gospodării. Un bărbat povestește că a văzut chiar el haitele de lupi în apropierea comunei. Inițial a crezut că este vorba de șacali.

„Am văzut doi albi, slabi, cu coada lungă și cu niște urechi lungi. M-am speriat, m-am dat de o parte și nu mai am curaj să mai trec. Nu au ce mânca în pădure, pădurea este uscată, e secetă”, spune omul.

În urma atacurilor, autoritățile locale s-au întâlnit cu reprezentanții ocolului silvic pentru a stabili ce măsuri vor putea fi luate, mai ales că animalul este protejat prin lege.

„Există o haită de 11 lupi, condusă de o femelă. Numărul optim pe acest fond cinegetic ar fi trebuit să fie maxim trei lupi, sub nicio formă nu putem discuta de extracție sau dacă e vorba de vânat. Singura variantă este de alungare, este tot prin hăituire”, a explicat Ionuț Filimon, primarul comunei Soveja.

În mod neoficial, autoritățile locale știu de problema lupilor încă de acum doi ani.

Atunci, în zona comunei Soveja, camerele de supraveghere au surprins de două ori mai multe exemplare decât existau în mod obișnuit.